Șef lucr. dr. Beatrice Mahler despre diagnosticarea tardivă a cancerului pulmonar: 60% dintre pacienții care s-au prezentat în 2022 la Institutul ”Marius Nasta” prezentau deja metastaze

0
398

„Investiția în Sănătate nu înseamnă costuri, ci profit. Trebuie făcut ceva: știm bine că în România avem 48% decese mai multe decât media europeană și 20.000 decese din patologia oncologică” a avertizat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), la lansarea proiectului „Respiri ușor„, care își propune să sublinieze importanța diagnosticării timpurii în cazul bolilor pulmonare.

În susținerea acestei teme, șef lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Insitutului de Pneumologie ”Marius Nasta”, a argumentat faptul că, la acest moment, sunt mai multe patologii care, din perspectiva screeningului sunt neglijate dacă vorbim de prevenție.

„Dacă vorbim despre cancer pulmonar, cred că aici este durerea cea mai mare pentru că supraviețuirea de la momentul diagnosticului este foarte scăzută, iar pacienții care ajung în Institutul „Marius Nasta”, cel puțin din statistica anului 2022, au venit în procent de 60% cu metastaze, adică în ultimul stadiu de boală.

Dacă ne uităm pe statistica primelor trei luni ale anului 2023, comparativ cu cel trecut, avem, o creștere cu 40% a cazurilor de cancer diagnosticat”, a exemplificat managerul unității spitalicești.

O mare problemă în lipsa screeningului

„Avem, deci, o problemă. Pentru că nu avem screening, pentru că diagnosticul pacientului îl face așteptând la un rând destul de lung de cabinete și consulturi medicale – și aici avem și noi specialiștii de luat decizii, este nevoie de o mai mare colaborare între numeroase specialități și institute sau persoane care au responsabilitate în diagnostic și tratament.

Dacă e să vorbim despre celelalte afecțiuni, pot să vă spun că screeningul de tuberculoză, pe care l-am avut în ultimii cinci ani, ne-a evidențiat că 15% din radiografiile pe care le-am făcut în zona rurală au fost diagnosticate cu alte tipuri de patologii care nu ar fi ajuns la medic dacă nu ar fi ajuns serviciile de specialitate către comunitate.

Avem nevoie ca aceste persoane să conștientizeze ce înseamnă să respiri ușor, să te duci la medic atunci când ai simptome, ce riscuri aduce prezența tardivă la medic”, a menționat cunoscutul pneumolog.

Factorul genetic, printre riscurile care susțin evoluția unor boli pulmonare

„Dacă vorbim despre factori de risc, România, din păcate, are și orașe poluate, iar poluarea are un impact direct asupra incidenței cancerului pulmonar, fibrozei pulmonare, bronho-pneumoniei cronice obstructive, fumatul, de asemenea, este incriminat ca și factor de risc pentru afecțiunile amintite.

Nu trebuie să eliminăm și factorul genetic: trebuie să fie una dintre întrebările care vor trebui adresate populației. Pentru că există tot mai multe date despre boli genetice care impactează evoluția unor boli pulmonare.

Dacă vorbim de BPOC, vorbim de deficitul de alfa-1 antitripsină, de alte forme heterozigote de afectare pulmonară care impactează sănătatea populației.

Avem nevoie de astfel de proiecte, îmi doresc să cred că este un bun început pe care îl punem în evaluarea funcției pulmonare și a sănătății plămânilor populației dintr-o mică zonă din România, care fiind apoi ca model de bune practică să-l putem extinde și aplica la întreg sistemul de sănătate” a subliniat șef lucr. dr. Beatrice Mahler, referindu-se la nou-lansatul proiect „Respiri ușor”, care vizează  identificarea în stadii incipiente a cancerului și a altor afecțiuni pulmonare.

Articolul precedentBază de date de 300 de milioane de dolari cu informaţii medicale referitoare la boala Alzheimer, în SUA
Articolul următorSCJU Baia Mare: Intervenţie pe tumoră renală folosind tehnologie medicală laparoscopică 3D