Institutia Avocatului Poporului continua ancheta in cazul Institutului Cantacuzino. Cercetarile au inceput in urma cu patru luni, in luna decembrie 2011, si se refera la incetarea productiei de catre Institutul Cantacuzino a mai multor vaccinuri de importanta vitala pentru sanatatea populatiei Romaniei.

„Noi vom mentine verificarile pana in momentul in care vom vedea ca lucrurile au intrat in normalitate. Cred ca intrarea in normalitate se va produce in momentul in care vor incepe sa fie produse vaccinurile, care sunt necesare pentru cetateni”, a declarat intr-o conferinta de presa, Avocatul Poporului, prof. univ. dr. Gheorghe Iancu.

Cu alte cuvinte, renuntarea la productia vaccinului stafilococic D, vaccinului antigripal, vaccinului antituberculos, antitetanic sau a polidinului creeaza pericolul unor pandemii in randul populatiei si poate constitui un atentat la siguranta nationala. incetarea activitatii de producere a vaccinurilor a Institutului Cantacuzino reprezinta o incalcare a dreptului fundamental al cetatenilor la sanatate, prevazut in art. 34 din Constitutia Romaniei.

Avocatul Poporului a sustinut ca institutia pe care o conduce nu este interesata de continutul vaccinurilor ci de faptul ca acestea nu sunt produse si ca lipsesc de pe piata si din acest motiv obligatia Institutiei Avocatului Poporului este de a constata incalcarea drepturilor cetatenilor la sanatate. Adusa in discutie problema importarii vaccinurilor, Avocatul Poporului, prof. univ. dr. Gheorghe Iancu si-a exprimat dezacordul spunand ca decat sa utilizam vaccinuri importate la preturi de trei ori mai mari, mai bine sa profitam de aceasta structura strategica de la Instiututul Cantacuzino si sa o utilizam fara aceste majorari.

„Speram sa incheiem situatia de la Institutul Cantacuzino in maxim trei saptamani”, a precizat Avocatul Poporului, prof. univ. dr. Gheorghe Iancu, reporterului Sanatatea TV.

La finalizarea anchetei proprii, Institutia Avocatului Poporului va emite o recomandare celor care au obligatii in procesul de producere a vaccinurilor si va intocmi un raport special, care va fi inaintat primului ministru si Parlamentului.