Avocatul Poporului recomandă MS atragerea medicilor pentru specializarea endocrinologie şi diabet pediatric

0
20

Avocatul Poporului recomandă ministrului Sănătății să atragă medicii specialiști și primari pentru specializarea endocrinologie şi diabet pediatric, dar și revizuirea Ordinului nr. 418/2005, pentru aprobarea Catalogului naţional de programe de studii complementare în vederea obţinerii de atestate de către medici, medici dentişti şi farmacişti, precum şi a Normelor metodologice de organizare şi desfăşurare a acestora, care cuprinde specializarea de endocrinologie şi diabet pediatric, specializări clinice şi paraclinice aflate în revizuire.

”Cu toate că specialiștii de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice pot acorda asistență medicală de specialitate pacienților din toate grupele de vârstă, copilul trebuie să facă 2 drumuri la 2 specialiști diferiți, iar din datele comunicate de către autoritățile sesizate rezultă că specialitatea de diabetolog este o specializare care lipsește, iar celălalt aspect, care se datorează numărului mic de medici rezidenți care optează pentru această specializare, constituie încă un impediment în tratarea minorilor cu diabet zaharat de către un singur specialist diabetolog pediatru. Pentru tratamentul copiilor cu diabet zaharat ar fi benefice serviciile unor medici specializați atât în diabetologie, cât și în pediatrie, însă Ordinul nr. 905/2019 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătății publice nr. 1509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialități medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală, nu prevede o asemenea dublă specializare. În România există Registrul Național de Diabet al Copilului, realizat anual de către Organizaţia Naţională Română pentru Ocrotirea Copilului şi Adolescentului cu Diabet Zaharat, cu concursul multor medici. În anul 2019, au contribuit la Registru 68 de medici, din care: 14 pediatri cu supraspecializare în diabet; 4 pediatri cu supraspecializare în endocrinologie pediatrică; 8 pediatri fără vreo specializare și 42 specialiști diabetologi. La sfârșitul anului 2019, numărul total al copiilor diagnosticați cu diabet în întreaga țară a fost de 3.359, dintre care 436 diagnosticați în anul 2019; de asemenea, 29 de județe nu au niciun pediatru diabetolog”, se arată în comunicatul de presă emis de Avocatul Poporului.

În acest context, Avocatul Poporului recomandă crearea unui cadru legal pentru atragerea medicilor specialiști și primari în programe de studii complementare, în vederea obținerii de atestate în specializarea endocrinologie şi diabet pediatric.

Ad in title

Recomandarea vine în urma autosesizării din oficiu a Avocatului Poporului cu privire la situația cazurilor noi de copii cu diabet care ajung la medicii pediatri de la Spitalul Județean „Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe și ca urmare a demersurilor efectuate la unitatea sanitară, Direcția de Sănătate Publică Covasna, Ministerul Sănătății.

Articolul precedentCoronavirus: Măsuri din sănătate care vizează sistemul de asigurări sociale, prelungite
Articolul următorCâți farmaciști sunt în România la 100.000 de locuitori și câți sunt în alte state din UE