Avertismentul OMS în legătură cu informaţiile părtinitoare şi dezinformarea cauzate de utilizarea AI în asistenţa medicală

0
125

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a îndemnat la prudenţă faţă de utilizarea inteligenţei artificiale (AI) în sectorul asistenţei medicale publice, afirmând că datele folosite de AI pentru a ajunge la anumite decizii ar putea fi părtinitoare sau utilizate în mod eronat.

OMS şi-a exprimat entuziasmul faţă de potenţialul pe care îl deţine AI, însă a precizat că are anumite îngrijorări legate de felul în care inteligenţa artificială va fi folosită pentru a îmbunătăţi accesul la informaţii din sectorul sănătăţii, în calitatea sa de instrument care sprijină deciziile medicale şi care ameliorează serviciile de diagnosticare, informează Reuters, citată de Agerpres.

OMS a precizat într-un comunicat că datele utilizate pentru a „antrena” AI ar putea fi părtinitoare şi generează informaţii înşelătoare sau inexacte, iar modelele cibernetice ar putea fi utilizate în mod eronat pentru a genera dezinformare.

Este imperativ să se evalueze riscurile privind utilizarea instrumentelor de tip „modele de mare limbaj generat” (LLM), precum ChatGPT, pentru a proteja şi a promova bunăstarea oamenilor şi pentru a apăra sănătatea publică, au declarat reprezentanţii acestei agenţii specializate din cadrul ONU.

Avertizarea emisă de OMS intervine într-o perioadă în care aplicaţiile bazate pe inteligenţa artificială au câştigat rapid în popularitate, evidenţiind o tehnologie care ar putea schimba complet modul în care funcţionează afacerile şi societatea.

Articolul precedentInformare SCJU Sibiu pentru pacienți: De la ce dată vor fi funcționale computerul tomograf și RMN-ul
Articolul următorTestări gratuite pentru depistarea hepatitei B şi C