Avertisment OMS: Încălzirea globală poate favoriza apariția unor epidemii cauzate de țânțarii Aedes. Efectele bolilor virale transmise pot fi fatale și nu există vaccin

0
126
foto: captura YT

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis recent o avertizare referitoare la ţânţarii din specia Aedes – ce transmit boli virale precum febra Dengue, Zika, febra Chikunguna sau altele afecțiuni cauzate de arbovirusurile de la insectele amintite care se răspândesc mult mai rapid pe fondul schimbărilor climatice, crescând astfel riscul unor focare la nivel mondial.

Experții de la Agenția de sănătate a Națiunilor Unite au tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului de cazuri de dengue și chikungunya și au avertizat că ar puteaurma și noi epidemii de zika; toate trei sunt cauzate de arbovirusurile purtate de țânțarii Aedes aegypti, care s-au răspândit noi teritorii pe măsură ce planeta se încălzește.

Pentru niciuna dintre cele trei boli virale transmise de ţânţari menţionate nu există, în prezent, vreun vaccin.

129 țări sunt deja expuse riscului dengue, inclusiv 100 de țări în care boala este endemică

Țânțarii menționați  au o prezenţă tot mai frecventă în sudul Europei şi în Conul sudic al Americii de Sud.

„Schimbările climatice au jucat un rol cheie în facilitarea răspândirii țânțarilor vector”, a avertizat dr. Raman Velayudhan, responsabil OMS în domeniul bolilor tropicale.
Alături de colega sa Diana Rojas Alvarez, responsabil tehnic al OMS pentru chikungunya și zika, au subliniat necesitatea unor acțiuni urgente pentru a limita răspândirea țânțarilor Aedes, pe fondul temerilor de focare mai mari în zone noi.

Creşterea numărului cazurilor de febră Dengue şi febră Chikunguna, observate în ultimele luni ale anului trecut şi în primele luni ale anului în curs în unele ţări sud-americane, ar putea fi un avertisment și pentru ţările din sudul Europei precum Spania, Franţa, Italia, Grecia sau Croaţia în contextul în care temperaturile ridicate care se înregistrează în ţările europene în lunile de primăvară şi vară favorizează înmulţirea ţânţarilor pe continent.

OMS: Spre deosebire de ţânţarii care transmit malaria, periculoşi noaptea, Aedes înţeapă doar ziua

Alt risc constă în faptul că aceşti ţânţari pot ataca mai multe persoane în aceeaşi zi ceea ce  favorizează apariţia unor focare în zonele cu mare densitate de populaţie.

„Am înregistrat cazuri de febră Chikunguna în oraşul (argentinian) Buenos Aires şi în provincia omonimă, unde nu am văzut niciodată înainte”, menționează dr. Diana Rojas Alvarez, referindu-se la necesitatea unei atenţii sporite pentru mediile unde se află un mare număr de oameni.

Cel mai îngrijorător aspect este răspândirea geografică în expansiune a ambelor boli, raportate în sudul Americii dar care se deplasează în emisfera nordică, inclusiv în mai multe țări europene.

„Tânțarii și aceste boli au s-au extins odată cu schimbările climatice… după altitudine și latitudine. Această transmisie ridicată (în America) ar putea fi o anticipare la cum ar putea arăta următorul sezon de vară în emisfera nordică”, a spus specialistul OMS, descriind situația ca fiind „alarmantă”.

Efectele bolilor transmise se pot simți toată viața sau pot duce la deces

Cele două boli cauzează adesea doar simptome ușoare, cum ar fi febră, dureri de corp și o erupție cutanată dar, în timp ce majoritatea oamenilor infectați cu chikungunya prezintă simptome timp de aproximativ o săptămână, 40% vor simți efectele timp de luni și chiar ani: „Poate provoca dizabilitate pe tot parcursul vieții”, a avertizat dr. Rojas Alvarez.

Referitor la dengue, care vine în patru serotipuri strâns înrudite, persoanele care sunt reinfectate cu un alt serotip dezvoltă adesea o boală severă.

Acest lucru „poate duce la insuficiență de organ și la moarte”, a avertizat dr. Velayudhan, adăugând că „aceasta este o mare amenințare pentru lume, deoarece majoritatea țărilor au acum toate cele patru serotipuri în circulație”.

Zika se transmite și pe cale sexuală

Responsabilul OMS a cerut țărilor să intensifice controlul țânțarilor și „să fie în alertă” pentru a detecta când bolile se răspândesc.

În cazul virusului Zika, OMS a declarat epidemia din anul 2015 drept urgenţă de sănătate publică internaţională iar experţii în sănătate au cerut populaţiei mai multă precauţie inclusiv în relaţiile sexuale, pentru că virusul se transmite şi pe această cale.

Articolul precedentCum sunt evaluate alunițele: Semnele cancerului de piele care ar trebui să vă trimită la consultul unui specialist
Articolul următorSistemul de sănătate britanic, aproape paralizat de greva tinerilor medici