Autorităţile sanitare americane avansează ipoteza unui adenovirus în cazurile de hepatită de origine necunoscută la copii

0
181

O analiză a misterioaselor cazuri de hepatită la copii foarte mici din Statele Unite a determinat, vineri, autorităţile sanitare americane să avanseze pista unui adenovirus pentru a explica aceste inflamaţii hepatice grave, fără a-l stabili însă drept cauză definitivă, informează AFP.

Virusuri destul de comune, adenovirusurile sunt în general cunoscute pentru că provoacă simptome respiratorii, conjunctivite şi tulburări digestive.

Statele Unite sunt departe de a fi singura ţară în care au fost înregistrate cazuri de hepatite inexplicabile: zeci de cazuri au fost raportate în întreaga Europă, ridicând temeri privind o nouă epidemie.

„În acest moment credem că un adenovirus ar putea fi cauza acestor cazuri, însă şi alţi factori de mediu sunt încă cercetaţi”, a declarat, vineri, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din ţară.

Mai precis, CDC indică aşa-numitul adenovirus „tip 41”, care până în prezent era cunoscut pentru provocarea unor gastroenterite severe.

Adenovirusurile au fost identificate drept cauze ale hepatitei, însă până în prezent doar la copiii imunocompromişi (cu un sistem imunitar slăbit).

În total, au fost studiate în detaliu nouă cazuri identificate în Alabama între octombrie 2021 şi februarie 2022.

Copiii aveau vârste cuprinse între circa un an şi şase ani şi erau toţi sănătoşi. Majoritatea copiilor au prezentat vărsături şi diaree, iar unii, simptome respiratorii. Doi copii au avut nevoie de transplant de ficat. Toţi sunt în prezent vindecaţi sau în remisie. La toţi cei nouă pacienţi a fost identificat adenovirusul. Cinci cazuri au putut fi analizate în laborator, fiind detectat adenovirusul „tip 41”.

CDC a exclus mai multe alte cauze, inclusiv infecţia cu COVID-19 şi virusurile hepatitei A, B şi C. Şase dintre cei nouă pacienţi au fost, de asemenea, testaţi pozitiv pentru virusul Epstein-Barr, dar „nu aveau anticorpi, ceea ce implică o infecţie trecută, care nu mai este activă”, a precizat agenţia americană.

CDC a dat asigurări, totodată, că se află în strânsă legătură cu autorităţile sanitare europene.

În prezent, sunt investigate cazuri şi în alte state americane. Autorităţile sanitare din Wisconsin au declarat săptămâna aceasta că analizează patru posibile cazuri la copii, inclusiv un deces.

Săptămâna trecută, CDC a emis o alertă de sănătate către medici pentru a raporta autorităţilor cazurile suspecte de hepatită de origine necunoscută.

Articolul precedentMS: Opt decese la pacienți cu COVID, de la ultima raportare. La ATI sunt internate 198 de persoane
Articolul următorVIDEO O adolescentă de 16 ani a beneficiat de primul transplant de cord din acest an, la IUBCvT Târgu Mureş