Autoritatile ascund efectele secundare ale medicamentelor!

0
163

Agentiile europene si guvernele nationale tin secrete rapoartele companiilor farmaceutice, ce descriu efectele secundare ale anumitor medicamente. Companiile farmaceutice trimit periodic rapoartele privind efectele secundare ale medicamentelor autoritatilor nationale din domeniul sanatatii si Agentiei Europene pentru Medicamente, insa acestea aplica un regim secret cu privire la informatiile pe care le primesc.

Un astfel de raport indica, de exemplu, faptul ca un tratament medicamentos impotriva acneii are ca reactie secundara cresterea tendintelor de suicid sau ca un produs recomandat in dietele de slabit ar putea provoca atacuri cerebrale.

O echipa de jurnalisti din Olanda, Danemarca si Belgia au solicitat acces partial la aceste documente, in care sexul, varsta si tara de origine a pacientilor au fost cenzurate. Publicatiile au postat informatiile pe internet. Compania Roche amenintat ca va da in judecata statul danez daca vor fi publicate informatii ce prejudiciaza imaginea si interesele sale. Roche a motivat prin faptul ca informatiile ar putea fi interpretate eronat de catre nespecialisti. Acest argument a fost sustinut si de Federatia Europeana a Companiilor Farmaceutice si a Asociatiilor de profil.

Reglementarile Comisiei Europene nu cer ca rapoartele privind efectele secundare sa fie publicate, in ciuda amplelor dezbateri ce s-au desfasurat pe aceasta tema. Unii specialisti considera ca mentinerea secreta a rapoartelor ce contin efectele secundare ale medicamentelor, au ca motivatie grija pentru cotatia bursiera a companiilor farmaceutice.

Articolul precedentBolnavii in stare terminala nu au voie la Reanimare
Articolul următorMasuri de prevenire a infestarii cu HIV si a cancerului de col uterin