Au fost identificate primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană a noului coronavirus în România

0
50

Primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană a noului coronavirus au fost identificate în România.

În urma analizării unui nou lot de 93 de probe în cadrul studiului de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2 au fost identificate, în cadrul unei clinici private, primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de pe teritoriul României. Una dintre probe provine de la un pacient din București, iar cealaltă este a unei persoane din Pitești.

Totodată, au fost identificate alte 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7, ceea ce înseamnă o prevalență de 77% pe lotul analizat. Cazurile de infectare cu tulpina britanică provin din București – 61 de pacienți, din Constanța – 4 pacienți, din Dâmbovița – 2 pacienți, din Prahova – 1 pacient, din Ilfov – 1 pacient, din Galați – 1 pacient, din Cluj – 1 pacient și din Teleorman – 1 pacient.

Ad in title

Cele 93 de probe analizate în acest lot au fost prelevate în mod aleatoriu în perioada 20-24 februarie 2021, de la pacienți infectați și confirmați cu virusul SARS-CoV-2 în urma testării RT-PCT, probele fiind furnizate de Direcțiile de Sănătate Publică.

Până în prezent au fost identificate în România 151 de cazuri de infectare cu varianta britanică a coronavirusului, dintr-un total de aproape 600 de probe secvențiate de la începutul acestui an. Pe loturile analizate anterior nu au fost identificate mutațiile specifice altor tulpini.

Potrivit reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății, tulpina sud-africană este la fel de contagioasă ca și tulpina din Marea Britanie. De asemenea, nu există dovezi că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutații ale virsului, însă are un impact major asupra răspândirii mai ușoare a virusului.

Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată la mijlocul lunii decembrie în Africa de Sud, iar până în prezent a fost depistată în aproape 50 de ţări.

În ceea ce privește eficiența vaccinurilor împotriva mutației sud-africane, specialiștii spun că nu există suficiente dovezi care să indice ineficiența anumitor vaccinuri în raport cu noile tulpini ale coronavirusului (britanică, braziliană, sud-africană).

Articolul precedentMisiunea echipei medicale de a acorda sprijin personalului sanitar din Slovacia continuă
Articolul următorNoi alerte de măști de protecție neconforme