Au fost anuntati castigatorii premiului Nobel pentru Medicina 2015

0
15

Prestigiosul premiu Nobel pentru Medicina pe anul 2015 a fost castigat de cercetatorii William C. Campbell (Irlanda), Satoshi Ōmura (Japonia) si Youyou Tu (China).

William C. Campbell si Satoshi Ōmura au fost recompensati pentru descoperirile in ceea ce priveste o noua terapie impotriva infectiilor cauzate de viermi cilindrici, iar Youyou Tu a fost premiata pentru descoperirile ei privind o noua terapie impotriva malariei.

„Laureatii din acest an ai premiului Nobel pentru Medicina au dezvoltat medicamente care au revolutionat tratamentele administrate impotriva unora dintre cele mai devastatoare boli parazitare. Acestea afecteaza in special cele mai sarace populatii ale lumii si reprezinta o bariera uriasa in fata eforturilor de ameliorare a sanatatii si bunastarii umane pe plan mondial”, se arata pe site-ul oficial al competitiei, www.nobelprize.org.

Ad in title

Derivatele medicamentului dezvoltat de catre William C. Campbell si Satoshi Ōmura au scazut radical incidenta unor boli precum oncocercoza si elefantiazis si s-au dovedit eficiente impotriva unui numar mare de alte maladii parazitare.

Cercetatoarea din China, Youyou Tu, a creat un medicament care a redus semnificativ rata de mortalitate a pacientilor diagnosticati cu malarie.

Descoperirile premiate au oferit omenirii noi instrumente puternice pentru a combate aceste maladii care afecteaza sute de milioane de persoane in fiecare an. Efectele noilor medicamente create de William C. Campbell, Satoshi Ōmura si Youyou Tu in ceea ce privesteameliorarea sanatatii umane si reducerea suferintelor la scara planetara sunt incomensurabile, mai scrie sursa citata.

Premiul Nobel in Psihologie sau Medicina a fost acordat din 1901 pana in 2014 de 105 ori si a fost primit de 207 laureati. Anul trecut, distinctia a fost acordata cercetatorilor John O’Keefe (Statele Unite), May-Britt Moser (Norvegia) si Edvard Moser (Norvegia), pentru cercetari asupra celulelor care constituie un sistem de pozitionare in creier.

Articolul precedentOMS: Imbatranirea sanatoasa necesita o abordare corecta de-a lungul intregii vietii
Articolul următorCe alegem? Proteine de origine animala sau vegetala?