Au demarat lucrarile dupa preluarea de catre Romania a mandatului presedintiei Consiliului Uniunii Europene in domeniul sanatatii

0
288

La 8 ianuarie au demarat lucrarile in cadrul detinerii de catre Romania a mandatului Presedintiei Consiliului Uniunii Europene in domeniul sanatatii. Cu aceasta ocazie, a avut loc la Bruxelles prima reuniune a grupurilor de lucru de Sanatate publica si pentru Produse farmaceutice si dispozitive medicale.

 

in sanatate, Romania a propus cinci teme prioritare

 

in prima parte a zilei, echipa Ministerului Sanatatii a prezentat prioritatile Romaniei reprezentantilor statelor membre prezenti la reuniunea comuna a grupurilor de lucru de Sanatate publica.  

Programul presedintiei romane in domeniul sanatatii cuprinde cinci teme prioritare: rezistenta antimicrobiana, vaccinarea, accesul pacientilor la medicamente, mobilitatea pacientilor in UE si sanatatea digitala (eHealth). S-a discutat si calendarul evenimentelor programate pe domeniul sanatatii in perioada mandatului de presedinte al Consiliului Uniunii Europene.

„Vom propune spre dezbatere teme de actualitate precum rezistenta antimicrobiana si mobilitatea pacientului, care vor avea ca rezultat imbunatatirea calitatii serviciilor si asistentei medicale pentru pacientii europeni. Vom incerca sa gasim solutii si pentru imbunatatirea preventiei prin vaccinare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul sanatatii.

 

Dezbateri privind modul in care sunt evaluate medicamentele noi

 

Pe langa acestea, „avem de gestionat un dosar legislativ destul de complex pe care l-am preluat de la colegii austrieci. Este vorba despre proiectul de regulament pentru evaluarea tehnologiilor medicale (HTA) pentru care vom depune toate eforturile pentru un progres”, a mai declarat ministrul sanatatii.

in acest sens, in a doua parte a lucrarilor din cadrul sedintei de azi, expertii statelor membre au reluat negocierile, la nivel tehnic, in cadrul dosarului legislativ legat de  propunerea de regulament privind evaluarea tehnologiilor medicale si de modificare a Directivei 2011/24/UE (Regulament HTA). Regulamentul vizeaza modul in care sunt evaluate dosarele medicamentelor noi introduse in statele membre.

„Tratam acest mandat cu maxima responsabilitate si seriozitate. Vom continua eforturile pentru a avansa pe agenda UE temele cu impact si beneficii pentru pacienti. Scopul principal al activitatilor pe timpul mandatului este garantia accesului  la sanatate pentru toti cetatenii europeni”, a declarat ministrul sanatatii, Sorina Pintea.

Articolul precedentVenituri mai micisi dificultati la angajare pentru supravietuitorii unor evenimente cardiovasculare
Articolul următorO piesa vestimentara poate da informatii femeii gravide despre sanatatea fatului