Ateroscleroza poate fi reversibila!

0
543

Ateroscleroza, considerata pana nu demult ireversibila, poate fi prevenita prin abandonarea fumatului (in cazul fumatorilor), printr-o dieta strict vegetariana (fara carne, oua, peste, lactate) si prin exercitii fizice regulate.
Potrivit site-ului sanatatea.org, medicul american Dean Ornish a demonstrat reversibilitatea procesului de ateroscleroza coronariana.
Ateroscleroza sta la baza aparitiei majoritatii bolilor cardiovasculare (angina pectorala, cardiopatie ischemica, infarct miocardic, accident vascular cerebral, arteriopatie). in ciuda numelui care sugereaza mai degraba o boala a batranetii, ateroscleroza poate debuta de foarte timpuriu.
De fapt, ceea ce se intampla este ca in peretii arterelor se „infiltreaza” colesterolul si grasimile prezente in cantitati excesive in sange. Cu timpul, in aceste depozite se depune si calciu, se formeaza un tesut fibros si se constituie asa-numitele placi ateromatoase. Ele stanjenesc din ce in ce mai mult circulatia libera a sangelui prin artera afectata.
Placile ateromatoase afecteaza negativ nu numai interiorul arterelor, ci intregul perete al acestora, care din elastic si extensibil devine rigid ca o teava de plumb. Toate acestea cresc solicitarea invelisului care captuseste interiorul arterelor, ducand la zgarierea si chiar ruperea lui.
Desi afecteaza toate arterele, simptomele nu apar decat relativ tarziu, dupa „astuparea” unor artere din organe importante (creier, inima, rinichi) in proportie de peste 75%.
Metodele de investigatie sau analizele uzuale nu pot depista prezenta aterosclerozei. Exista, insa, indicii indirecte care fac foarte probabila existenta ei, precum fumatul, alimentatia bogata in grasimi animale si colesterol, sedentarismul.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentAutoritatile sanitare botosenene cer populatiei sa bea apa minerala
Articolul următorRecomandari pentru copii pe timpul caniculei