ASSMB și managerii celor 19 unități medicale administrate solicită modificarea OUG privind reducerea cheltuielilor bugetare, deoarece are efecte negative

0
786

sursa foto: ASSMB

Conducerea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) şi managerii celor 19 unităţi administrate prin aceasta solicită modificarea OUG nr. 90/2023 privind reducerea cheltuielilor bugetare, deoarece are „impact profund negativ asupra pacienţilor şi spitalelor”.

Potrivit ASSMB, Memoriul comun semnat de conducerea Administraţiei Spitalelor şi de managerii celor 19 spitale din Capitală este adresat Guvernului, „respectiv prim-ministrului Marcel Ciolacu, ministrului Sănătății, Prof. Dr. Alexandru Rafila, ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, cu solicitarea de a fi efectuate toate demersurile legale necesare, în vederea inițierii și adoptării unui act normativ prin care să se modifice OUG nr. 90/2023, în sensul stabilirii unei derogări/exceptări de la aplicare Art. I alin. (1) și de la Art. II alin. (1), în ceea ce privește achizițiile și cheltuielile destinate unităților sanitare publice”.

Reprezentanţii ASSMB semnalează că, deşi declarativ OUG nr. 90/2023 are drept scop stoparea unor „cheltuieli excesive, necontrolabile, precum şi restrângerea cheltuielilor publice”, în realitate aceasta „produce o serie de probleme de ordin practic, cu impact deosebit de negativ” în ceea ce priveşte sistemul de sănătate.

Conform ASSMB, dreptul constituţional la protecţia sănătăţii este posibil să se realizeze doar dacă statul adoptă măsurile necesare pentru asigurarea şi exercitarea sa, în condiţii optime. Astfel, prin adoptarea tuturor măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare stabilite prin OUG nr. 90/2023, fără a se face o derogare de la sistemul de sănătate, se aduce „o gravă atingere dreptului constituţional al omului la protecţia sănătăţii şi obligaţiei statului de garantare a sa”.

„Măsurile de austeritate impuse prin OUG 90/2023 riscă să submineze fundamentul sistemului sanitar, punând în pericol sănătatea şi viaţa pacienţilor. Reprezintă, practic, un atentat la dreptul fundamental la sănătate, garantat de Constituţie. Sănătatea nu este un lux, ci o necesitate, un drept care nu trebuie sacrificat pe altarul austerităţii. Din grijă pentru oameni, apelăm la responsabilitatea şi umanitatea factorilor de decizie pentru a revizui această ordonanţă, asigurând astfel că toţi cetăţenii pot beneficia de servicii medicale de calitate, accesibile în permanenţă. Este un imperativ moral ca Guvernul să protejeze sănătatea publică şi să nu o pericliteze prin politici fiscale restrictive”, a declarat Oana Sivache, director general al ASSMB.

Articolul precedent„Pune întrebarea potrivită!”, campanie lansată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC)
Articolul următorUMF „Carol Davila”, la ediția de toamnă a A2 International Education Fairs, care a avut loc în Maroc și Tunisia