ASSMB: Izolarea la domiciliu – prima masura in caz de gripa, recomandata inscolile din Bucuresti

0
160

Cazurile de gripa s-au inmultit alarmant in Capitala, iar cursurile in mai multe scoli si gradinite au fost suspendate. Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) recomanda izolarea la domiciliu ca prima masura de evitare a imbolnavirii si a raspandirii bolii, dar si cea mai eficienta.

Parintii copiilor care prezinta simptome precum febra, dureri de cap, dureri musculare, stare de moleseala sunt rugati sa-i montorizeze atent si pana la ameliorarea starii de sanatate sa ii tina acasa. ASSMB reaminteste ca pentru reintoarcerea elevilor in colectivitate, este nevoie de avizul apidemiologic de la medicul de familie.

Triajul epidemiologic se realizeaza la inceperea scolii, dupa fiecare vacanta scolara. in perioada 12- 20 ianuarie, medicii si asistentii dijn reteaua de medicina scolara au realizat triajul epidemiologic pentru toti prescolarii si elevii unitatilor de invatamant de stat din Bucuresti. La gradinite, triajul epidemiologic se realizeaza zilnic. in plus, la clasele/grupele in care apar cazuri cu simptomatologie respiratorie, triajul este efectuat, de asemenea, zilnic. Copiii care prezinta simptome respiratorii sunt izolati de colectivitate. 

Gripa debuteaza cu febra peste 38 de grade C, stare generala proasta, dureri de cap, dureri musculare si oboseala. Pot aparea inclusiv complicatii precum pneumonia, infectiile sinusurilor, infectii ale urechilor sau agravarea afectiunilor cronice existente. Categoriile de risc: bebelusii, varstinicii, bolnavii aflati sub tratament imunosupresiv, dar si persoanele cu afectiuni cronice.

Peste 45 de mii de parinti au fost informati la inceputul acestui an, prin intermediul platformei de newsletter a ASSMB, asupra metodelor de prevenire si combatere a gripei. De asemenea, s-au facut informari si asupra virozelor respiratorii si s-a recomandat efectuarea vaccinarii.

 

 

 

 

Articolul precedentSpecialistii propun scannere termice pe aeroporturile din Romania, pentru a depista noul coronavirus
Articolul următorMersul la cinema, la fel de benefic casi exercitiile cardio usoare – studiu