Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune a lansat prima campanie de informare asupra fibrozei pulmonare idiopatice

0
59

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA) a lansat astazi, 20 decembrie 2016, in parteneriat cu Societatea Romana de Pneumologie, Campania #RespiraSperanta adresata pacientilor cu fibroza pulmonara idiopatica, dar si apropiatilor acestora.

Campania are printre obiective infiintarea unui club al pacientilor, lansarea unui website educational cu articole scrise sau verificate de specialisti, precum si distribuirea unor brosuri informative, se precizeaza intr-un comunicat de presa al organizatiei.

„Ma bucur sa fac parte din acest proiect mai ales pentru ca fibroza pulmonara idiopatica este o boala crunta si, in acelasi timp, dificil de diagnosticat. Sunt convins ca toate aceste eforturi ii vor ajuta nu doar pe cei care au fost diagnosticati ci si pe cei care prezinta riscuri sa-si imbunatateasca intr-o mare masura, calitatea vietii”, a declarat prof. univ. dr. Voicu Tudorache in cadrul evenimentului.

La lansare au luat parte unii dintre cei mai cunoscuti specialisti in domeniul pneumologiei, printre care: prof. as. Dr. Ruxandra Ulmeanu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, prof. univ. dr. Florin Mihaltan, dr. Irina Strambu, dr. Claudia Toma si prof. univ. dr. Voicu Tudorache, seful Catedrei de Pneumologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara.

Simptomele bolii nu sunt specifice, lucru care duce la ingreunarea procesului de diagnosticare. Cel mai frecvent pacientii acuza tuse uscata cu debut lent, dispnee sau dificultati de respiratie, oboseala sau chiar depresie clinica. De asemenea, pacientii se confrunta cu o pierdere treptata a independentei personale, care coincide si cu deteriorarea starii de sanatate. De cele mai multe ori aceste simptome pot fi confundate cu manifestarile altor patologii cronice, potrivit specialistilor.

Fibroza pulmonara idiopatica este cea mai frecventa forma de pneumonie interstitiala cronica, progresiva si fibrozanta. Afectiunea are o evolutie clinica imprevizibila si este caracterizata prin declinul progresiv al functiei ventilatorii pulmonare, agravarea fibrozei si deces. Desi cauza bolii este necunoscuta, specialistii considera ca fibroza pulmonara idiopatica este consecinta unor micro-leziuni repetate la nivelul plamanilor, repararea anormala a acestora determinand fibrozarea progresiva si pierderea ireversibila a functiei pulmonare. Speranta medie de viata a pacientilor cu aceasta afectiune este de 3-5 ani. Printre factorii de risc pentru afectiune sunt fumatul, refluxul gastroesofagian, poluarea sau factorii genetici, se mai arata in comunicatul de presa.

La nivel mondial, datele arata ca peste 40.000 de cazuri noi de fibroza pulmonara idiopatica se depisteaza anual. in Romania nu sunt disponibile statistici oficiale cu privire la numarul cazurilor de fibroza pulmonara idiopatica, insa se considera ca traiesc aproximativ 3.500 de pacienti cu aceasta boala, iar dintre acestia, sub 5% au fost diagnosticati corect.

Articolul precedentSpecialist: Obezitatea, un factor de risc pentru boala parodontala
Articolul următorVlad Voiculescu: Avem aproape un miliard de euro, bani europeni disponibili pentru sistemul sanitar