Asociatia Pacientilor Alba, ingrijorata de modul in care este legiferat si gestionat FNUASS

0
300

Asociatia Pacientilor Alba – A.P.A., organizatie nonprofit a carei activitate este pusa in slujba apararii drepturilor pacientilor, si-a aratat, in cadrul unei scrisori deschise adresate presedintelui CNAS, Vasile Ciurchea, ingrijorarea fata de modul in care este legiferat si ulterior gestionat FNUASS.

Potrivit reprezentantilor A.P.A., gestionarea FNUASS reprezinta un instrument de promovare a discriminarii pacientilor, ce tine cont in mod special de domiciliul acestora, dar si de furnizorii de servicii medicale si de casa de asigurari cu care furnizori din acelasi domeniu de activitate au relatii contractuale cu CJAS.

„Concret, aceste aspecte de o gravitate deosebita sunt perpetuate de ani de zile prin modul in care se face distribuirea resurselor FNUASS la nivelul Caselor Judetene, atat in momentul aprobarii bugetelor acestora, cat si ulterior pe parcursul anului odata cu rectificarile bugetare, dupa cum reiese din exemple bazate pe informatiile postate pe site-ul CNAS. (…) in contextul in care, de exemplu, in anul 2013, la 31, decembrie numarul pacientilor inscrisi pe listele medicilor de familie a fost de 18.107.722, iar fondul alocat acestui domeniu a fost de 365.300 milioane lei, rezulta o medie anuala lei/pacient in suma de 20.17 lei, aceasta reprezentand valoarea anuala pe care ar trebui teoretic sa o acceseze un asigurat pentru servicii in ambulatoriu paraclinic, respectiv analize medicale, investigatii radiologie-imagistica si explorari functionale. insa daca facem o analiza a distribuirii acestor sume la nivelul Caselor Judetene, observam ca discrepantele sunt de-a dreptul uluitoare, ca de exemplu suma alocata pentru CASMB, respectiv 1.6662.234 pacienti arondati, este pentru domeniul paraclinic de 155.398.69 mil. lei, rezultand o medie anuala/ pacient de 93.49 lei, din care pentru analize de laborator suma alocata este 120.820,01 mii lei reprezentand o medie anuala lei/pacient de 72,69 lei. La polul opus regasim de ex. CAS – Neamt, in „grija” careia se afla un numar de 418.585 pacienti, iar bugetul alocat pentru serviciile paraclinice este de 3.433,98 mii lei, in consecinta o suma anuala/pacient de 8,20 lei, respectiv pentru analize de laborator i s-a distribuit un buget de 2.392,86 lei ceea ce reprezinta o medie anuala /pacient de 5,72 lei. Doar ca si comparatie in termeni concreti, in acelasi context, un locuitor din judetul Galati nu poate beneficia in calitatea sa de asigurat, decontat de catre CAS la tarifele din 2013 nici macar de banala glicemie, platita laboratorului de analize medicale aflat in relatie contractuala cu CAS cu suma de 5,74 lei, in timp ce oricare din asiguratii arondati CASMB, beneficiaza de un calup de investigatii de laborator ce poate fi decontat la valoarea de 72,69 lei (tradus in numar de investigatii potential de efectuat – in medie 10 analize uzuale incluse pe listele MF sau MS) interpretarea carora poate sta la baza unui examen de bilant anual sau pentru stabilirea unui diagnostic curent pentru un pacient”, se arata in scrisoarea deschisa.

Mai multe detalii puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentIn Romania, in fiecare zi, trei persoane mor din cauza tuberculozei
Articolul următorSpecialistii oftalmologi sfatuiesc populatia sa nu priveasca direct la soare in timpul eclipsei