Dr. Anca Nițulescu, medic primar ORL, președinta Asociației „Medici pentru consimțământ informat”, atenționează că dacă nu se precizează ce înseamnă un nou tip de virus gripal, riscăm practic să izolăm toate persoanele care fac gripă sezonieră.

“ Trebuie definit ce înseamnă un nou tip de virus gripal pentru că în fiecare sezon circulă mai multe tulpini de virus gripal și știm că există foarte multe combinații de virusuri gripal în funcție de proteine H și N, deci practic avem un număr foarte mare de combinații posibile. Dacă nu se precizează ce înseamnă un nou tip de virus gripal, riscăm practic să izolăm toate persoanele care fac gripă sezonieră”, a declarat Dr. Anca Nițulescu.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii publice organizată de Ministerul Sănătății, privind aprobarea Listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locația declarată de acestea sau, după caz, în unități sanitare sau în locații alternative atașate acestora, precum și a Listei unităților sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave.

“Legea 136/2020 dispune izolarea persoanelor afectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen. Există numeroase articole din lege în care se clarifică că nu este vorba despre un agent patogen, ci un agent înalt patogen. În lege, nu se definește noțiunea de agent înalt patogen și ar fi fost important ca această HG să definească agentul înalt patogen”, a adăugat Dr. Anca Nițulescu.