Asociatia de Podiatrie incepe in toamna pregatirea formatorilor specializati in podiatrie

0
46

Pregatirea formatorilor specializati in podiatrie in Romania incepe in septembrie 2015, a anuntat Asociatia de Podiatrie. Primul curs de acest fel se adreseaza membrilor Asociatiei, care ulterior se vor ocupa de instruirea asistentilor medicali care vor dori sa se specializeze in sfera podiatriei.

in acest sens, Asociatia de Podiatrie a anuntat deja ca va implementa programul educational derulat de catre Grupul International de Lucru pentru Piciorul Diabetic din cadrul Federatiei Internationale de Diabet (IDF) care vizeaza dezvoltarea podiatriei pe plan mondial, prin specializarea asistentilor medicali in acest domeniu.

Proiectul se inscrie in obiectivele principale ale Asociatiei de Podiatriei, care isi propune dezvoltarea specialitatii de podiatrie si in tara noastra.

Formarea unor unor echipe pluridisciplinare complete pentru o mai buna ingrijire a persoanelor cu diabet si care au complicatii precum piciorul diabetic nu este singurul efect pozitiv anticipat.

„Avand in vedere ca podiatrul are, in primul rand, un rol de preventie in cadrul echipei multidisciplinare care ingrijeste persoana cu diabet, evitarea complicatiilor pe care aceasta afectiune le poate genera inseamna implicit o reducere a costurilor. A costurilor cu tratamentul, cu ingrijirile suplimentare, daca ne gandim la situatiile extrem de complicate unde intervin amputatii, si care nu sunt deloc rare, a costurilor sociale, pentru ca in asemenea cazuri persoanelor respective le sunt alocate fonduri suplimentare, cum ar fi pensii de handicap”, a explicat dr. Norina Gavan, Presedintele Asociatiei de Podiatrie.

Media amputatiilor zilnice in randul persoanelor cu diabet in Romania ajunge la 62, conform specialistilor, in timp ce la nivel mondial, la fiecare 20 de secunde are loc o amputatie. Numarul acestor interventii invalidante, care in plus implica si costuri de ingrijire suplimentare, ar putea fi redus considerabil prin formarea unor echipe multidisciplinare care sa includa podiatri. Potrivit Federatiei Internationale de Diabet, pana la 85% dintre amputatiile efectuate la persoanele cu diabet zaharat ar putea fi evitate, daca acestea ar beneficia de o echipa de ingrijire completa.

Articol oferit cu sprijinul Asociatiei de Podiatrie

Articolul precedentPeste 180 de asistenti medicali au participat la COMBAT Asist 2, editia Ploiesti
Articolul următorConf. univ. dr. Gabriela Roman: Stilul de viata nesanatos contribuie la aparitia supraponderii si obezitatii