ARPIM, despre când ar putea fi disponibil pentru populaţie un vaccin împotriva COVID-19

0
358

Un potențial vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi disponibil populației la mijlocul anului viitor, pași rapizi fiind deja făcuți, iar aspecte importante legate de dezvoltarea, producția și accesibilitatea unor vaccinuri fiind discutate în cadrul  evenimentului online ” Împreună în căutarea unui vaccin împotriva COVID-19 (United in the search of a COVID-19 vaccine)”, organizat de Vaccines Europe și Federația Europeană a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice, potrivit unui comunicat al Asociației Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

“Companiile farmaceutice care dezvoltă vaccinuri sunt incredibil de active și motivate. În acest moment există aproximativ 110 inițiative pentru dezvoltarea unor vaccinuri împotriva COVID-19, 8-10 vaccinuri aflându-se deja în fază 1 de testare. Viteza cu care acționăm este fără precedent, iar cuvintele cheie sunt parteneriatul și colaborarea”, a declarat Jean Lang (Vaccines Europe).

Acesta a reamintit faptul că vaccinurile sunt administrate oamenilor sănătoși, cu scop de prevenție, de aceea studiile de siguranță sunt cu atât mai importante și obligatorii.

“Luând în considerare toate aceste aspecte, estimăm că vaccinul ar putea fi gata într-un an, un an și jumătate. Cel mai probabil după semestrul al doilea 2021”, a mai spus Lang.

“Trebuie să comunicăm publicului larg că vaccinul nu va fi gata mâine. Mulți se așteaptă ca vaccinul să fie gata până la finalul anului și vor fi foarte dezamăgiți să vadă că acest lucru nu se întâmplă. Trebuie să fim realiști. Toată lumea vrea să câștige timp, să lucrăm mai repede decât în mod normal, dar facem acest lucru fără să sacrificăm siguranța acestor vaccinuri”, a spus Pierre Van Damme, Universitatea Antwerp.

Comisia Europeană: disponibilitate și accesibilitate într-un mod corect și echitabil

Martin Seychell, reprezentantul Comisiei Europene, a firmat că rolul instituțiilor europene este să lucreze împreună cu statele membre și să ofere cadrul legislativ potrivit pentru a atinge obiectivele de dezvoltare, producție, disponibilitate și accesibilitate a vaccinurilor.

“Noi vedem procesul de dezvoltare drept unul care trebuie susținut și pe mai departe. Pentru că oricine reușește dezvoltarea unui vaccin are nevoie apoi de siguranță și predictibilitate. Dezvoltarea unui vaccin presupune resurse financiare foarte mari, de aceea folosim banii strânși cu ocazia evenimentului maraton organizat de Uniunea Europeană pentru a susține prin toate instrumentele inițiativele de dezvoltare”, a declarat Martin Seychell. Cu privire la componenta financiară, acesta a dat exemplul materiilor prime pentru producția de vaccinuri care trebuie cumpărată chiar înainte de confirmarea datelor științifice, pentru a răspunde presiunii timpului.

În privința prioritizării persoanelor care vor primi vaccinuri, principiile esențiale care vor ghida acest aspect sunt disponibilitatea și accesibilitatea într-un mod corect și echitabil. Fiind vorba de o  boală transmisibilă și mai ales în stare de pandemie, nu vom fi capabili să învingem această amenințare, decât dacă vaccinul va fi disponibil în fiecare colț al lumii, a mai spus reprezentantul Comisiei Europene. Având în vedere dozele limitate de vaccin în prima fază, specialiștii se vor uita către persoanele la risc, cele cu comorbidități și populațiile cu risc semnificativ de infectare, potrivit ARPIM.

Toți cei trei specialiști au afirmat că este o perioadă a colaborării și au dat exemple de colaborări fără precedent între guverne, cu și între companii farmaceutice, cu institute de cercetare, cu publicul larg, cu medicii și societatea civilă, se arată în comunicatul ARPIM.

 

Articolul precedentElevii cu temperatură să fie primiți la examene, recomandă Avocatul Poporului
Articolul următorIndia a depășit Marea Britanie si este pe locul al patrulea în clasamentul celor mai afectate ţări de COVID-19