Aproximativ 950 de participanti la cel de-al 41-lea Congres National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

0
45

Aproximativ 950 de participanti au luat parte la cel de-al 41-lea Congres National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, ce s-a desfasurat in perioada 20-23 mai 2015, la Sibiu.

Şi in 2015, manifestarea stiintifica s-a derulat sub egida Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) si a reunit peste 100 de lectori si speakeri nationali si internationali de renume.

Cea de-a 41 editie a Congresului National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a marcat si implinirea a 45 de ani de existenta a specialitatii de diabet, nutritie si boli metabolice, Romania numarandu-se printre putinele tari care au o astfel de specialitate medicala independenta orientata strict spre diabet. Momentul a fost ilustrat printr-un film care documenteaza istoria diabetologiei romanesti de la primele insemnari asupra pancreinei, realizate de prof. dr. Nicolae Paulescu – adevaratul descoperitor al insulinei, potrivit specialistilor romani si nu numai -, si pana in prezent.

in cadrul celor 27 de sesiuni stiintifice au fost atinse subiecte de interes pentru practicienii romani: diabet, dislipidemii, obezitate, preventia sindromului cardio-metabolic si a celor metabolico-nutritionale, formele de tratament ale pacientilor cu diabet in secolul XXI, reducerea riscului cardio-vascular si al hipoglicemiei, precum si dezbateri despre noile tehnologii folosite pentru ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat.

Evenimentul stiintific de anvergura si-a deschis portile in data de 20 mai 2015, printr-o ceremonie de deschidere oficiala, in cadrul careia au luat cuvantul o serie de invitati speciali. Mai mult, Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a recunoscut si a premiat toate eforturile depuse de medicii specialisti in lupta de zi cu zi impotriva diabetului zaharat.

Astfel, Premiul pentru Tineret, oferit cu sprijinul companiei farmaceutice Worwag Pharma, a mers catre sef. lucr. dr. Cristina Lacatusu si asist. univ. dr. Cornelia Zetu. Premiul pentru profesiunea de medic, oferit cu sprijinul companiei farmaceutice Astra Zeneca, a fost acordat conf. univ. dr. Magdalena Morosanu si dr. Rodica Avram. Premiul special a fost inmanat asist. univ. dr. Simona Georgiana Popa pentru rolul esential avut in prelucrarea datelor din studiul PREDATORR, sef lucr. dr. Cornelia Bala pentru contributiile majore aduse in dezvoltarea „Educatiei terapeutice” a pacientilor cu diabet din Romania si asist. univ. dr. Daniela Ciobanu pentru valorificarea maxima a cunostintelor dobandite la cursurile de statistica ale Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Premiul Anual acordat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a fost inmanat conf. univ. dr. Bogdan Mihai. De asemenea, Marele Premiu, oferit cu sprijinul companiei Novo Nordisk, a mers catre prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu.

Contributia deosebita in domeniul diabetologiei a unor distinse personalitati internationale a fost recunoscuta prin decernarea titlurilor onorifice „Diabetes Honoris Causa”. in 2015, titlurile onorifice au fost acordate: prof. dr. Itamar Raz – Israel, prof. dr. Dragan Micic – Serbia, prof. dr. Predrag Djordjevic – Serbia, prof. dr. Gyorgy Jermendy – Ungaria si prof. dr. Péter Kempler – Ungaria.

O alta importanta distinctie acordata cu aceasta ocazie a fost cea de membru de onoare al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Distinctia a fost acordata Sir George Alberti – Marea Britanie, prof. dr. Eberhard Standl – Germania si prof. dr. Paolo Pozzilli – Italia.

De asemenea, Bursa Paulescu a fost acordata dr. Stoica Roxana Adriana.

Ceremonia de deschidere oficiala a celui de-al 41-lea Congres National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice s-a incheiat cu un moment cultural deosebit: Omul Pescarus – o piesa de teatru acrobat despre aspiratii si depasirea limitelor, invitat special fiind Maia Morgenstern.

Manifestarea stiintifica a fost organizata sub egida Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului.

Organizator stiintific: Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Parteneri media strategici: www.sanatateatv.ro, www.comunicatemedicale.ro

Partener Profesional: Viata Medicala

Parteneri media: Revista Hipocrate, PaginaMedicala.ro, Saptamana Medicala, Jurnal de Sanatate, Medic.ro, RoMedic, medicalmanager.ro, Medipedia, GhidCabinet.ro, DoctorulMeu, PostaMedicala.ro, SfaturiMedicale.ro, Media Kompass

Management eveniment: Sanatatea Press Group

Articolul precedentPeste 300 de persoane si-au masurat tensiunea arteriala, in Bucuresti
Articolul următorStudiu: Contraceptivele orale de generatie noua cresc riscul aparitiei trombembolismului venos