Aproximativ 200 de organe au fost prelevate anul acesta in Romania

0
49

in Romania au fost prelevate, din luna martie si pana acum,  11 corduri, 7 perechi de plamani, 54 grefe hepatice, 120 grefe renale. Anuntul a fost facut de dr. Radu Zamfir, presedintele Agentiei Nationale de Transplant (ANT), in cadrul celei de-a IX-a Reuniuni naţionale a tuturor coordonatorilor de transplant din Romania şi a persoanelor responsabile cu identificarea donatorilor potenţiali aflaţi in moarte cerebrala (KDP). La randul sau, ministrul Sanatatii, prezent la eveniment, a dat asigurari ca ”una din prioritatile acestui mandat in Ministerul Sanatatii este de a revigora si a dezvolta si mai mult activitatea de transplant din Romania”.

”Suntem in Europa si trebuie sa aducem activitatea de transplant la un nivel european, cu care sa ne mandrim, sper, la anul, in conferinta care va urma”, a mai spus el.

 

Exporturi de organe catre Eurotransplant

 

„in anul curent, avem 210 identificari de pacienti in moarte cerebrala, dintre care 65 au devenit donatori reali, cu o rata de refuz de 22,98 la suta (…). Numarul de transplanturi realizate in Romania cu organe donate de la donatori in moarte cerebrala au fost 6 transplanturi cardiace, 3 pulmonare, 48 de transplanturi hepatice si 115 transplanturi renale. Catre Eurotransplant au fost exportate 4 grafe cardiace. Au existat 8 raportari de grefe pulmonare, dar in patru situatii organele nu au fost prelevate. A existat si o grefa hepatica.

in cazul transplanturilor realizate cu donator in viata au existat 7 transplanturi de ficat si 46 de rinichi”, a explicat dr. Radu Zamfir.

Presedintele ANT a prezentat si situatia centrelor care au efectuat prelevare de organe in 2019.

„Activitatea pe centre a fost cea mai prolifica la Spitalul Floreasca, cu 17 donatori. Au urmat Spitalul Oradea, cu 14, Baia Mare, cu 12, Targu Mures – 2, Cluj – 4, Iasi – 4, Timisoara – 3, Deva 3, Arad – 1, Sibiu – 1, Sfantu Gheorghe – 1, Buzau – 1, Spitalul Elias – 1, Spitalul Satu Mare – 1”, a declarat dr. Zamfir. El a adaugat ca, in momentul de fata, avem 49 de centre acreditate pentru recoltarea de organe. in fiecare spital acreditat exista un key donation person (persoana responsabila cu identificarea donatorilor potenţiali aflaţi in moarte cerebrala) si un coordonator de transplant intraspitalicesc.

 

Bulgaria si Romania ar putea sa incheie un acord privind transplantul

 

Bulgaria si Romania ar putea sa incheie un acord privind transplantul, a declarat reprezentantul Agentiei Executive pentru Audit Medical din Bulgaria, care se ocupa de activitatea de transplant, prezent la conferinta. El a adaugat ca mai sunt ”cateva lucruri care trebuie clarificate”.

Bulgaria este un exemplu de bune practici in domeniul medical si este ”inaintea noastra” intr-o serie de sectoare, a declarat ministrul Sanatatii, Victor Costache.  ”Tot ce este in domeniul dezvoltarii acestei activitati (a transplantului – n.r.) este o prioritate. Am tinut legatura cu colegii din Bulgaria si pe alte sectoare de activitate. Bulgaria este un exemplu de bune practici in domeniul medical. Este o tara unde sistemul sanitar a fost foarte dinamic si a stiut sa reactioneze la provocarile din sistem si sunt inaintea noastra in multe domenii”, a adaugat el.

 

Prof. dr. Delmonico: Prelevarea de organe, tesuturi si celule de la donatori fara activitate poate fi o oportunitate pentru a creste numarul de donatori din Romania

 

Prelevarea de organe, tesuturi si celule de la donatori fara activitate poate fi o oportunitate pentru a creste numarul de donatori din Romania. Este mesajul transmis de prof.dr. Francis Delmonico, unul din cei mai cunoscuţi experţi mondiali in transplant, directorul medical al Bancii de Organe din New England, fost preşedinte al Societaţii de Transplant, fost preşedinte al United Network of Organ Sharing.

”Este o oportunitate. Nu este aplicata aici (in Romania -n.r.), dar ar putea fi. in Spania, in Marea Britanie, Franta, Italia, Austria si in alte zone ale lumii, precum Australia, Canada, Statele Unite si acum si in China”, a spus el.

”Este o cale buna, dar este doar un element. in aceasta tara trebuie pus la punct sistemul, spital cu spital (…). Sistemul trebuie standardizat, spital cu spital, pentru a face diferenta”, a adaugat prof. dr. Delmonico.

Chirurgul Radu Zamfir, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant, a propus, in luna septembrie, promovarea acestui concept nou in Romania.

Articolul precedentAngajatii expusi la agenti cancerigeni sau mutagenisi la pulberi minerale pneumoconiogene, protejati printr-o lege promulgata astazi
Articolul următorBiologii, biochimistiisi chimistii cer ministrului Sanatatii sa sustina, in Parlament, Legea salarizarii acestor categorii de profesionisti