
Motto: „Am făcut peste 40.000 de operaţii şi am publicat peste 60 de cărţi şi tratate medicale şi peste 400 de lucrări ştiinţifice. Am iubit şi iubesc oamenii şi tot ce-am făcut, am făcut pentru oameni, pentru că pentru mine viaţa înseamnă oamenii. Noi suntem egali şi contribuim la progresul României, care va fi continuu. Aşa cum afirma Benjamin Franklin, <<dacă cineva vrea să fie cunoscut după ce moare, trebuie să scrie ceva care merită să fie citit sau să facă ceva despre care merită să fie scris>>… pentru că, după cum a spus Dostoievski, <<cartea este cel mai solid monument, chiar dacă este făcut din hârtie>> „(acad.prof.dr. Leon Dănăilă)
Personalitate remarcabilă a Neurochirurgiei româneşti şi mondiale, membru titular al Academiei Române (din 2004), membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale (din 1993), membru al multor academii din străinătate şi societăţi ştiinţifice, naţionale şi internaţionale, profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, cercetător cu 18 brevete de inventator şi 10 de inovaţii, autor al 62 cărţi şi tratate de neurochirurgie, academician acad.prof.dr. Leon Dănăilă (n. 1 iulie 1933 , Darabani, Botoșani, România) este invitatul de onoare al celei de-a XI-a ediţii a Galei „Seniori de Colecție”.
Sănătatea TV, partener media al evenimentului ce se va desfășura joi
Evenimentul devenit tradiţie – al cărui partener media al curentei ediții fiind și Sănătatea TV – este organizat de Asociaţia Institutul Naţional pentru Îmbătrânire Activă.
„De la bun început am considerat că, prin acest proiect unic, putem modifica percepţii şi influenţa destinele generaţiilor de azi şi de mâine. Am avut şi avem ocazia să întâlnim şi să îi ascultăm pe oameni speciali care au contribuit la promovarea imaginii României şi a românilor pretutindeni. Cu fiecare ediţie a Galelor Seniori de Colecţie am încercat să construim punţi între generaţii, prin care tinerii şi vârstnicii să aibă ocazia să îi cunoască, să îi asculte şi să dialogheze cu importanţi oameni de cultură, artă şi ştiinţă, cu mari artişti şi campioni sportivi, cu medici, profesori şi veterani de război, uriaşe valori ale României, cu toţii exemple demne de urmat pentru noi toţi” – transmite Alexandra Dobre, preşedinte al Asociaţiei Institutul Naţional pentru Îmbătrânire Activă.
Galele aduc în centrul atenției mari personalități care și-au adus aportul la imaginea României
Evenimentul va avea loc, joi, 24 august, de la ora 17.00, la Sala Luceafărul (Str. Ion Ghica nr. 3) şi va fi moderat de jurnalista Mihaela Bîrzilă.
„<<Seniori de Colecție>> este un proiect iniţiat şi organizat de Asociaţia Institutul Naţional pentru Îmbătrânire Activă, cu scopul de a aduce în centrul atenţiei pe marile personalităţi care au contribuit la promovarea şi valorificarea imaginii României.
Primele două ediţii le-au avut ca invitate pe multipla campioană olimpică Elisabeta Lipă şi pe marea Doamnă a Muzicii Uşoare româneşti, Stela Enache.
La cea de-a III-a ediţie invitat de onoare a fost Gen. Lt. (rtr) Dr.Ing. Dumitru Dorin Prunariu, primul român şi singurul care a zburat în spaţiul cosmic; apoi au fost invitaţi marea actriţă de teatru şi film Maia Morgestern, Manager al Teatrului Evreiesc de Stat, Prof. Dr. Dumitru Constantin Dulcan, celebrul artist Grigore Leșe, marea interpretă de muzică uşoară Corina Chiriac, îndrăgita interpretă de muzică populară Maria Dragomiroiu, Prof. Univ. Dr. Dan Mircea Enescu şi celebrul prezentator Octavia Ursulescu, cel care a avut la rândul său alţi patru invitaţie de onoare: Petre Geambaşu, Doina Spătaru, Vasile Menzel şi Natalia Guberna” – menționează organizatorii într-un comunicat de presă.
Acad.prof.dr. Leon Dănăilă: „Am dat sănătate din sănătatea mea şi viaţă din propria mea viaţă, deoarece pentru mine, viaţa a însemnat viaţa oamenilor care aveau nevoie de mine!”
„Meseria de neurochirurg devine artă, devine estetică pură. Un bun neurochirurg trebuie să fie inventiv, să aibă manualitate, simţ estetic, talent, dar înainte de toate, să aibă har!” mărturisea cândva „Omul care a scris cât alţii n-au trăit”, membru al New York al Academy of Sciences, London Diplomatic Academy, L’Academie Centrale Europeenne des Sciences, des Lettres et des Arts, World Academy of Letters şi al peste 20 de alte societăţi ştiinţifice internaţionale.
Cu o carieră de peste cincizeci de ani ca medic specialist neurochirurg, „Geniul care operează de mână cu Dumnezeu” este o personalitate emblematică a Şcolii Româneşti de Medicină, deţinând recordul mondial la numărul de intervenţii neurochirurgicale:
„Viaţa mea de neurochirurg a fost plină de renunţări, de nopţi nedormite, de luptă continuă şi de griji, dar a fost şi plină de imense satisfacţii. În această bătălie dramatică în care era în joc existenţa fiinţei umane, nimic nu a fost prea mult pentru mine. Am dat sănătate din sănătatea mea şi viaţă din propria mea viaţă, deoarece pentru mine, viaţa a însemnat viaţa oamenilor care aveau nevoie de mine!” – mărturisea cândva îndrăgitul maestru.
Leon Dănăilă a absolvit Liceul „Grigore Ghica”(1952) din Dorohoi (astăzi Colegiul Naţional cu acelaşi nume) iar în perioada 1952 – 1958 a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Iaşi. A lucrat timp de doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti, un an la Circumscripţia Sanitară din Dărmăneşti (1960 – 1961), apoi a ocupat prin concurs postul de medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gheorghe Marinescu” din Bucureşti. Devine în 1966 medic specialist neurochirurg, iar în 1972 obţine titlul de Doctor în Medicină; în acelaşi an a absolvit şi Facultatea de Filosofie – Psihologie din Bucureşti, ale cărei cursuri le-a urmat la zi, în paralel cu activitatea sa de medic neurochirurg.
După 10 ani este numit șef al Secţiei de Neurochirurgie vasculară şi Microneurochirurgie, iar la începutul anilor ’90 ocupă postul de profesor neurochirurg la Clinica II Neurochirurgie al U.M.F. „Carol Davila” – unde a construit, fără nicio contribuție din partea statului, 16 saloane şi o sală de operaţii, cu tot ce era necesar, dublând, chiar triplând astfel numărul zilnic de operaţii! – şi de profesor de neuropshihologie.
Discipol al marelui prof.dr. Constantin Arseni, cel care a pus bazele neurochirurgiei româneşti împreună cu mentorul său, prof.dr. Dumitru Bagdasar, nonagenarul Leon Dănăilă continuă şi astăzi să opereze şi să ofere gratuit consultaţii, venind aproape zilnic la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar – Arseni”.
Timp de un an, între 1980 – 1981 a avut şansa să studieze neurochirurgia la New York, în cadrul unei Burse Fullbright; de-a lungul timpul a participat la sute de cursuri, congrese, specializări şi schimburi de experienţă în toată lumea, în Europa, Asia şi America. Între 1992 – 2004 a fost director al Departamentului de Neurochirurgie din cadrul Facultăţii de Medicină „Carol Davila”, timp de un an (1994 – 1995) a fost Director General al Spitalului „Gheorghe Marinescu”, iar între 1995 – 2004 a fost director general adjunct al Institutului de Boli Cerebrovasculare „Vlad Voiculescu” din Bucureşti (din 1991 este şeful Clinicii II Neurochirurgie Vasculară).
Excelentele rezultate obţinute prin reducerea semnificativă a mortalităţii, îl situează în rândul celor mai mari neurochirurgi din lume
„Ataşamentul meu pentru această profesie poate fi concretizat în faptul că neurochirurgia poate face parte din sfera profesiunilor creative, înălţătoare, ca port-drapel şi Regină a îndeletnicirilor chirugicale!” – declara acad.prof.dr. Leon Dănăilă, cel care a efectuat până în prezent peste 40.300 de intervenţii chirurgicale, dintre care 21.791 cu microscopul operator, 729 cu laserul şi 17.780 fără microscop şi fără laser.
Tot el este şi cel care, în cazul „neurinoamelor de acustic” a redus mortalitatea operatorie de la 51% la 4%, iar în domeniul „anevrismelor intracerebrale”, de la 59% la 4%; rezultatele se datorează faptului că a introdus în arsenalul sălilor de operaţie din România microscopul operator în anul 1979 şi laserul, în anul 1984.
În 2015, BBC a realizat un reportaj dedicat special carierei sale despre care s-a relatat în zeci de cărţi, sute de articole şi numeroase interviuri; anul trecut a fost lansată cartea autobiografică „Apoteoza neurochirurgiei”: „Succesul vieţii este atins numai prin sacrificii şi renunţare la o mare parte din libertate. Sacrificiul se produce când libertatea înlocuieşte automatismul instinctual. Libertatea gândurilor mele a fost mai mare decât aceea a acţiunilor şi sentimentelor. Personal, am făcut toate sacrificiile din dragoste pentru oameni şi pentru viaţa lor” – mărturisea Leon Dănăilă.