Functionarea cat mai buna a creierului un timp mai indelungat poate fi asigurata doar printr-o alimentatie bogata in vitamine si Omega 3, potrivit oamenilor de stiinta din Statele Unite ale Americii.

Cercetatorii americani au masurat markerii sanguini, care reflecta cu exactitate comportamentul alimentar, spre deosebire de informatiile nutritionale culese prin intermediul chestionarului. Mai exact, au fost prelevate esantioane de sange de la aproximativ 100 de persoane foarte in varsta. Jumatatea dintre aceste persoane au fost supuse unui RMN pentru masurarea volumului creierului. Totodata, participantii la studiu au fost supusi unor teste de evaluarea a capacitatilor cognitive ( prelucrarea informatiei, memorie, rationament, luarea decizilor).

Rezultatele cercetarii au fost publicate in revista Neurology si au evidentiat ca alimentele bogate in vitaminele B, C, D si E, dar si in acizi grasi de Omega 3 pot fi asociate cu performante cognitive mai bune. Pe de alta parte, alimentatia bogata in acizi grasi trans, ce se gasesc in alimentele prajite, margarina, produse de fast – food, afecteaza capacitatile cognitive. Prin urmare, vitaminele si nutrientii din fructe, legume si peste detin o mare capacitate de protectie a creierului.