Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) respinge noua propunere a Guvernului de reglementare a taxei clawback, potrivit unui comunicat de presa primit de SanatateaTv.ro. Potrivit reprezentantilor APMGR, taxa clawback in forma actuala reduce accesul populatiei la medicamente cu pret accesibil si va duce la distrugereaindustriei farmaceutice locale.

Mai mult decat atat, reprezentantii APMGR spun ca noua varianta de modificare a taxei clawback, aflata in dezbatere publica pe website-ul Ministerului Finantelor Publice, ignora orice propunere venita din partea producatorilor de medicamente generice. De altfel, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au propus masuri care vor continua sa penalizeze producatorii de medicamente generice pentru deficientele legislatiei din trecut si ii obliga sa plateasca pentru veniturile obtinute pentru intregul lant de distributie.

„Producatorii de medicamente generice sunt priviti ca parte a problemei reprezentata de un consum nesustenabil de medicamente, in loc sa fie considerati o solutie pentru obtinerea unei alocari eficiente a fondurilor bugetare pentru sanatate, asa cum se intampla in toate tarile Uniunii Europene. Producatorii de medicamente generice nu sunt in niciun fel responsabili pentru cresterea nesustenabila a consumului de medicamente din ultimii ani, care este datorata cresterii cheltuielilor cu tratamente scumpe, pe fondul publicarii unei noi liste largite de medicamente compensate in 2008 si al eliminarii plafoanelor la farmacie”, a declarat Laurentiu Mihai, director executiv APMGR.

La fel de ingrijoratoare ca mentinerea unei taxe clawback nesustenabile este posibila excludere a medicamentelor cu preturi sub 10 RON din lista de compensate, ceea ce ar reduce imediat accesul la tratament al pacientilor cu venituri reduse si majorarea cheltuielilor bugetare, pe termen mediu. Posibilitatea acoperirii respectivelor tratamente din fonduri de la bugetul de stat este nesustenabila financiar si impovaratoare birocratic, se mai arata in comunicat.

in acest context, APMGR va discuta cu toate asociatiile de pacienti demararea unei campanii publice de informare a populatiei referitoare la efectele grave pe care politica guvernului in domeniul sanatatii le produce in plan social si economic. Potrivit companiilor membre APMGR, ca taxa clawback sa fie sustenabila pentru industrie ar trebui sa excluda din calcul medicamentele cu pretul de producator sub 30 de lei, iar baza de calcul a taxei sa fie pretul de vanzare al producatorului si nu pretul de raft. De asemenea, pentru ca taxa sa fie sustenabila ar trebui sa se ia in calcul consumul real din anul anterior, care trebuie sa fie suma de referinta folosita la calcularea taxei, si termenele de plata, care trebuie sa fie corelate cu termenele de decontare (in prezent 300 de zile in farmacii).