Apa de proasta calitate cauzeaza 10% din boli la nivel global (OMS)

0
242

Apa de proasta calitate este cauza bolilor din lume in proportie de aproape 10% si provoaca 6% din decesele la nivel global, potrivit unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), citat de AFP.

Raportul OMS estimeaza ca problemele legate de apa, de epurarea acesteia si de igiena, cauzeaza 9,1% din bolile care apar in fiecare an in lume. Copiii sunt primele victime – bolile copiilor sub 14 ani sunt provocate in proportie de 22% de apa infestata.
Apa cauzeaza boli precum malaria, febra dengue sau diareea. in tarile dezvoltate, apa de proasta calitate duce la moarte in mai putin de 1% din cazuri, dar in tarile in curs de dezvoltare raportul este de 10%, cel mai ridicat este cel inregistrat in Angola – 24%. La copii, ea cauzeaza un sfert din decese, se mai arata in raportul citat.

„in 35 dintre tarile cele mai afectate, peste 15% dintre boli ar putea fi evitate pe termen lung prin imbunatatirea calitatii apei, prin epurarea acesteia si imbunatatirea conditiilor igienice”, a declarat autoarea raportului, Annette Pruss-Ustun. Aceasta a incurajat statele sa investeasca in acest domeniu; fiecare dolar investit, sustine ea, aduce un beneficiu de opt dolari prin economisirea tratamentului medical si prin intermediul castigurilor rezultate din productivitatea muncii.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentEcografie tripleti – Ecografia 2D si 3D
Articolul următorCampanie pentru depistarea malformatiilor cardiace la copii