ANT aduce în România primul curs internațional de transplant TPM

0
119
facebook/ Agentia Nationala de Transplant

România a făcut un pas semnificativ în domeniul transplantului de organe, organizând pentru prima dată în țară cursul internațional Transplant Procurement Management (TPM), destinat pregătirii specialiștilor în donarea și transplantul de organe și țesuturi. Evenimentul recent desfășurat la Sibiu a reunit toți coordonatorii de transplant din România, care au beneficiat de o formare avansată oferită de experți de top din Europa, membri ai Donation and Transplantation Institute (DTI) din Spania, afiliat Universității din Barcelona.

România înregistrează în prezent doar 4,2 donatori la un milion de locuitori, o cifră semnificativ mai mică față de Spania, lider mondial în domeniu, care are peste 52 donatori la un milion de locuitori.

„În multe țări din lume, aceste cursuri au devenit o tradiție solidă de formare continuă. Comunitatea internațională de transplant investește constant în pregătirea profesioniștilor. România face astăzi un pas esențial în această direcție – învățăm de la cei mai buni pentru a putea salva mai multe vieți”, a declarat dr. Guenadiy Vatachki, director executiv al Agenției Naționale de Transplant (ANT).

Printre invitații speciali s-a numărat și dr. Chloe Balleste, director medical al fundației DTI, care a subliniat că „dacă spitalele și profesioniștii înțeleg că donarea de organe este un drept al cetățenilor, atunci este datoria noastră – a sistemului sanitar – să creăm condițiile pentru ca acest drept să poată fi exercitat. Scopul nostru este să avem profesioniști pregătiți în fiecare spital.”

Cursul a fost inaugurat printr-o intervenție online a profesorului dr. Marti Manyalich, fondatorul DTI, care a prezentat situația transplantului la nivel global și a accentuat importanța instruirii continue a personalului medical și a conectării la bunele practici internaționale.

Barbara Hudournik, coordonator de transplant din Slovenia, a adresat participanților apelul de a „promova conștientizarea publicului cu privire la donarea de organe”, subliniind că acest gest trebuie să devină o practică firească în îngrijirea de la finalul vieții și că „este esențial să creștem constant gradul de informare și în rândul personalului medical.”

De asemenea, dr. Liliana Mirea, responsabil transplant la Spitalul de Urgență București, a afirmat că „Coordonatorul de transplant poate transforma o tragedie într-un miracol. Moartea cuiva poate aduce speranță și viață altor oameni.”

Dr. Andrei Nica, coordonatorul Băncii de Țesut de la Spitalul Colentina, prezent la curs, a adăugat: „Trebuie să luptăm și pentru acei pacienți în suferință care au nevoie de grefoane. Avem posibilitatea de a sprijini atât secțiile de adulți, cât și pe cele de copii.”

Agenția Națională de Transplant reiterează că donarea de organe este un drept al cetățenilor, iar sistemul medical are responsabilitatea de a crea toate condițiile necesare pentru ca acest drept să fie respectat și pus în practică.

Articolul precedentFinanțare de 90 milioane lei pentru reabilitarea secției pediatrice de recuperare la Băile 1 Mai
Articolul următorCampanie de donare de sânge în Parlament