ANMCS: Pacientul trebuie tratat ca un partenersi nu ca un subiect in actul medical la care participa

0
35

Pacientul trebuie tratat ca un partener si nu ca un subiect in actul medical la care participa, spun reprezentantii Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate. intr-un interviu pentru Sanatatea Press Group, directorul general al institutiei, Elena Dumitrascu, a explicat ca pacientii trebuie implicati in deciziile care ii privesc pentru a creste calitatea serviciilor medicale. Astfel, pacientii trebuie sa cunoasca diagnosticul si tratamentul prescris de medic, sa primeasca o a doua opinie medicala si sa isi dea consimtamantul pentru internare, dar si cand sunt supusi unei interventii invazive. in plus, spitalul este obligat sa nu transmita in mediul public datele pacientilor.

 

Va prezentam mai jos interviul cu Elena Dumitrascu, director general Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate.

 

intrebare: Cum ar trebui sa arate implicarea pacientului in ingrijirile medicale?

Elena Dumitrascu: Implicarea pacientului in ingrijirile de sanatate si in luarea deciziilor medicale este foarte importanta pentru cresterea calitatii serviciilor medicale si a sigurantei pacientului. Și ne referim informarea pacientului cu privire la problemele lui de sanatate. Pacientul trebuie sa inteleaga si sa cunoasca manifestarile clinice pe care le reprezinta boala lui. Aceste manifestari pot sa fie asociate tratamentului sau nu. Trebuie sa isi cunoasca evolutia bolii. Pacientul trebuie sa cunoasca eventuale manifestari noi, neplacute, care apar in cursul evolutiei bolii, acestea putand sa aiba o semnificatie pozitiva sau negativa asupra evolutiei bolii si trebuie sa informeze imediat medicul despre aparitia a noi manifestari clinice. Pacientul trebuie sa inteleaga recomandarile medicului, sa stie ce i se intampla daca respecta recomandarile medicului, ce i se intampla daca nu respecta recomandarile medicului. Iar medicul trebuie sa fie convins ca pacientul a inteles recomandarile pe care el i le-a facut pacientului.  

Trebuie informat pacientul despre solutiile diagnostice si terapeutice pe care profesionistul i le recomanda, trebuie sa stie, sa cunoasca avantajele versus aparitia unor riscuri clinice. Pacientul trebuie sa acorde un consimtamant de fiecare data, care este obligatoriu. Consimtamantul informat este obligatoriu pentru implicarea lui in ingrijirile medicale. Consimtamantul se obtine etapizat. La internare, se obtine un consimtamant referitor la ce i se intampla lui pe sectie, cand se interneaza. Dupa aceea, cand i se administreaza, de exemplu, un tratament cu risc sau o manevra invaziva. Pentru fiecare, el trebuie sa acorde consimtamantul informat, sa fie in cunostinta de cauza asupra manevrei invazive care i se va efectua in timpul internarii. 

intrebare: Ce trebuie sa faca pentru pacient medicul si institutia sanitara in care este tratat?

Elena Dumitrascu: Sa respecte principiul eticii si drepturile pacientului. Ne referim aici la accesul la problemele medicale ale pacientului, la solicitarea de catre pacient sau de catre apartinator, care trebuie sa se faca cu respectarea drepturilor pacientului. Pacientului trebuie sa i se acorde sansa unei a doua opinii medicale si spitalul trebuie sa ii faciliteze aceasta a doua opinie medicala. Unitatea sanitara trebuie sa ii protejeze confidentialitatea datelor, nu trebuie sa transmita in mediul public date despre pacient. Unitatea sanitara trebuie sa ii asigure continuitatea ingrijirilor medicale in functie de competenta unitatii sanitare. Personalul medical, de asemenea, trebuie instruit periodic pentru a nu isi depasi competentele medicale pe care le detine. De fapt, pacientul trebuie tratat ca un partener si nu ca un subiect in actul medical la care participa. 

intrebare: Ce asteptari are ANMCS din partea pacientilor?

Elena Dumitrascu: Noi asteptam ca pacientii sa aiba multumire, sa fie satisfacuti de actul medical, sa aiba incredere in personalul medical, sa mearga la medic nu numai cand este bolnav, ci si in perioadele de stare de sanatate pentru a preveni anumite boli. 

intrebare: Pot face pacientii ceva pentru a creste calitatea serviciilor medicale?

Elena Dumitrascu: Da, pot face multe lucruri pacientii. Pacientilor li se recomanda sa se implice in activitatea medicala. De exemplu, de Ziua Mondiala a Sigurantei Pacientilor, Organizatia Mondiala a Sanatatii a facut recomandari catre pacienti indemnandu-i sa se implice in activitatea medicala, catre medici, asistente, farmacisti, recomandandu-le sa implice pacientul in activitatea medicala si catre decidenti, recomandandu-le sa faca din siguranta pacientului o prioritate la nivel national. 

intrebare: Cui se pot adresa pacientii pentru a semnala eventuale probleme?

Elena Dumitrascu: Pacientul se adreseaza in primul rand managementului unitatii sanitare unde a fost internat sau a primit ingrijiri medicale. Se poate adresa asociatiilor de pacienti. Exista destul de multe asociatii de pacienti care se implica foarte mult, cu reprezentativitate la nivel national. Aceste asociatii de pacienti fac parte, de exemplu, din colegiul director al ANMCS. Colegiul director este format din 25 de persoane, dintre care 4 sunt reprezentate de reprezentanti ai asociatiilor de pacienti. Putem spune deci ca pacientul este implicat in luarea deciziilor la nivelul ANMCS. 

Articolul precedentCNAS are un nou presedinte
Articolul următorZiua mondiala de lupta impotriva BPOC