Andreea Moldovan: Testarea COVID-19 în farmacii ar putea să înceapă într-o săptămână

0
26

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a declarat luni seară că testarea COVID-19 ar putea să înceapă în farmacii într-o săptămână.

”Ordinul este deja în transparență decizională pe site-ul ministerului. Se dorește ca testele să fie accesibile astfel încât persoanele care au cea mai mică suspiciune de infecție COVID, au minime simptome, să poată să-și facă acest test într-un mod simplu, la îndemână, fără să aștepte foarte mult. Tot acest proiect a pornit din colaborarea cu Colegiul Farmaciștilor și cu mai multe asociații de farmacii din țară, în colaborare cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și Ministerul Sănătății”, a declarat Andreea Moldovan la un post de televiziune.

În paralel cu dezbaterea ordinului de ministru va fi făcut și instructajul farmaciștilor.

”De la început au fost mulți farmaciști care și-au exprimat dorința să testeze. Va fi un ajutor mare și deja suntem întrebați când va începe trainingul pentru farmaciști, cum se va desfășura tot acest proces. Trainingul merge în paralel (cu dezbaterea publică a ordinului, n.red.), materialele informative sunt în curs de finalizare, avem de la testarea în școli un număr mare de informații disponibile, pe care le utilizăm și pentru farmacii, inclusiv clipuri cu modalitatea de testare și se va face un instructaj online care să vină cu răspunsurile care pot să apară din partea farmaciștilor”, a mai spus secretarul de stat la Digi24.

Potrivit ordinului Ministerului Sănătății, kiturile de testare vor fi livrate gratuit, iar farmaciile își vor putea fixa un cost de testare. Totodată, Andreea Moldovan a subliniat și cât de important este ca acest test să fie recoltat corect.

”Este foarte important ca cei care recoltează aceste teste să știe ce fac și să facă așa cum trebuie”, a precizat Moldovan.

Întrebată ce părere are despre faptul că populația din Marea Britanie va avea acces gratuit la două teste anti-COVID pe săptămână, Andreea Moldovan a menționat: ”Nu este deloc imposibil, este ceea ce ne dorim și noi, este ceea ce vom face în farmacii, pentru că este foarte important ca acest test să fie recoltat corect.”

Articolul precedent12 cabinete pentru vaccinarea cu serul produs de Moderna vor fi deschise marți
Articolul următorPostul de director general al INSP va fi ocupat fără concurs