Ancheta parlamentară începe marți, afectată de controverse și acuze dure: Marea Britanie caută vinovați și răspunsuri privitoare la pandemie

0
377
captura YT

Niciun cetățean european nu a scăpat neatins de efectele pandemiei, toți așteptând răspunsuri la întrebările care au decurs din acest dezastru sanitar: după mai mult de trei ani de la debutul pandemiei COVID-19, o anchetă parlamentară britanică cercetează modul în care guvernul Regatului Unit a gestionat pandemia de coronavirus fiind afectată de controverse.

Fiind una dintre națiunile europene cele mai afectate de decesele cauzate de COVID-19 –  cu peste 128.500 de decese până în iulie 2021 – ancheta privind gestionarea pandemiei de către guvernul Regatului Unit urmează să înceapă marți într-un climat deja tensionat chiar înainte ca primul martor să fie audiat.

Audierile, deschise publicului, vor fi transmise în direct pe rețelele de socializare

Pandemia de coronavirus a cauzat peste 227.000 decese în Marea Britanie, fiind unul dintre cele mai cumplite bilanțuri din Europa.

Anchetele publice din Marea Britanie sunt finanțate de guvern iar audierile publice sunt programate să se încheie până în vara anului 2026.

Primii martori care vor depune mărturie, miercuri, vor fi epidemiologii Jimmy Whitworth și Charlotte Hammer.

Prima fază a anchetei se va concentra pe modul de răspuns al Marii Britanii în fața urgenței sanitare globale

Dar oamenii care au murit din cauza SARS-Cov-19 – și cei care încă se luptă cu complicații cunoscute sub numele de long-Covid – nu sunt singurele victime ale virusului – notează presa londoneză. Pe măsură ce restricțiile au fost impuse Regatului Unit, la începutul pandemiei, consilierul medical șef al guvernului, profesorul Sir Chris Whitty, a avertizat cu privire la costurile indirecte care s-au dovedit a fi uriașe: tinerii nu au putut urma studiile, afacerile au fost închise, tratamentul non-Covid a fost întârziat iar măsurile impuse au blocat totul, de la socializare până la posibilitatea de a-i vedea pe cei dragi pe moarte în ultimele lor clipe.

Consecințele dezastrului sunt încă greu de cuprins, de la cifrele în creștere ale problemelor de sănătate mintală, întreruperea studiilor, lovitura economică fără a mai aminti de statisticile continue ridicate ale deceselor non-Covid și sănătate precară, pe măsură ce impactul lipsei de tratament pentru afecțiuni oncologice sau cardio-vasculare se materializează; deci, un element crucial al anchetei trebuie să analizeze de ce guvernul a impus restricții și dacă acestea au fost întotdeauna necesare – subliniază BBC.

Boris Johnson, acuzat

Prima etapă a anchetei conduse de comisie, prezidată de fosta judecătoare Heather Hallett, urmează să stabilească dacă „pandemia a fost planificată corespunzător și dacă Regatul Unit a fost suficient de pregătit pentru această situație” iar zeci de martori – printre care politicieni și experți – vor fi audiați timp de șase săptămâni.

Președintele de anchetă amintit a cerut ca mesajele de pe WhatsApp ale fostului premier Boris Johnson să fie predate, determinând o contestație juridică din partea guvernului succesorului său, Rishi Sunak.

Sunak – fost ministru de finanțe în timpul pandemiei – a negat că a încercat să blocheze materialul, în timp ce se menționează că Johnson este în favoarea distribuirii acestuia, relatează presa britanică.

Boris Johnson, premierul conservator la acea vreme, a fost acuzat că a reacționat prea târziu, în special prin faptul că nu a impus imediat restricții stricte populației; în același timp, critici puternice au venit și din partea opozanților măsurilor de izolare care au fost impuse repetat în timpul pandemiei, inclusiv din partea presei conservatoare.

Comisia de anchetă, înființată chiar de Boris Johnson în 2021, va fi împărțită în șase secțiuni și va începe cu o declarație de deschidere a lui Hallett, care a supravegheat anterior anchetele legiștilor asupra celor 52 de persoane ucise în atentatele de la Londra din 7 iulie 2005.

Cabinetul Guvernului, departamentul care îl sprijină pe prim-ministru și care supraveghează conducerea guvernului, a pus sub semnul întrebării relevanța materialului constând în mesajele fostului premier amintit dar șefa comisiei a argumentat că doar ea este cea care trebuie să stabilească ceea ce este relevant pentru investigație.

Un judecător urmează să se pronunțe asupra cererii la sfârșitul lunii iunie, materialul  așteptat fiind considerat esențial pentru cea de-a doua fază a anchetei, tot în acest an, privind luarea deciziilor guvernamentale la momentul respectiv.

Etapele ulterioare se vor concentra asupra modului în care serviciul de sănătate din Regatul Unit a făcut față pandemiei, vaccinuri și terapii, achiziții publice și impactul asupra sectorului de sănătate și îngrijire.

Rudele victimelor, indignate, acuză: „Doar o farsă”

Familiile pacienților care au murit din cauza COVID-19 au condamnat decizia de a nu fi solicitate la audierile din prima etapă de șase săptămâni a anchetei.

Grupul Familii Îndoliate pentru Justiție a propus 20 persoane pentru a fi considerate martori pentru primul modul, dar a reclamat că niciuna nu a fost chemată la audieri.

„Suntem oameni care vor fi capabili să probeze în realitate teoria pe care Hallett o testează, asta trebuie să se întâmple, altfel este doar o farsă”, a avertizat Saleyha Ahsan, medic al cărui tată Ahsan-ul-Haq Chaudry a murit și el, citată de AFP.

Articolul precedentOpt milioane lei, fonduri europene, pentru instalarea de panouri fotovoltaice la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare
Articolul următorEvenimente de susținere a pacienților cu scleroza multiplă