AMFB: Suntem intr-un moment de rascruce pentru specialitatea noastra in Romania

0
338

Reprezentantii Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti – Ilfov (AMFB) sunt de parere ca liberalismul profesiei de medic de familie este in pericol de a fi pierdut definitiv si ca specialitatea de medicina familiei se afla intr-un moment de rascruce, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa primit la redactia www.sanatateatv.ro.

„Degradarea treptata a relatiilor contractuale cu Casele de asigurari, subminarea constanta a specialitatii de medicina familiei din ultimii ani, escaladarea birocratiei si suprareglementarea in dauna relatiei firesti medic – pacient au crescut tendinta de a desconsidera specialistul de medicina familiei. Cu toate acestea, singurul fel in care vom continua sa ne facem auziti este felul profesionist in care ramanem medici de familie. Specialitatea de medicina familiei este o specialitate complet diferita de celelalte. Medicul de familie este motorul oricarui sistem de sanatate, pilonul care sintetizeaza toata informatia medicala, psihologica, personala, socio-economica si sufleteasca a pacientului sau”, scrie in comunicatul de presa.

Potrivit reprezentantilor medicilor de familie, practicarea medicinei in general si a celei de familie in special ar trebui sa se intample pe baza dovezilor stiintifice, a ghidurilor de practica, a protocoalelor publicate periodic, altfel spus pe baza unor reguli clare, profesionale, aduse la zi permanent, fapt care in Romania nu se intampla. Iar asta cu atat mai mult cu cat nu se respecta decat reguli impuse financiar, cum ar fi protocoalele de prescriere, reguli de eliberare a retetelor, biletelor, concediilor, alte norme legale, dupa cum precizeaza AMFB.

„inlantuiti de reguli stupide, coplesiti de legi interpretabile si deseori neconcordante, prizonieri ai unui sistem suprareglementat, astazi nici nu mai stim ce inseamna o profesie liberala cu adevarat”, se mai arata in comunicatul de presa.

Articolul precedentAcoperirea vaccinala in Romania se pastreaza sub nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii
Articolul următorIn Romania, tuberculoza ramane o problema prioritara de sanatate publica