Ambasadorul Israelului: Una dintre cheile succesului Israelului: gene românești

0
112

”Uneori mă întreabă oamenii care este secretul succesului Israelului. Răspunsul meu este foarte simplu. Avem în genele noastre și gene românești. Mulți oameni au imigrat (în Israel – n.r.) din România, au studiat aici și ai imigrat în Israel, unde au contribuit la construcția statului Israel. În ceea ce privește sistemul de sănătate, este la fel. Oameni care au studiat aici au imigrat în Israel și au contribuit la construcția unui sistem de sănătate modern în Israel”. Este declarația ambasadorului Israelului în România, David Saranga, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Sănătatea.TV.

” În ceea ce privește speranța de viață pentru femei aceasta depășește 84 de ani, atunci când vorbim despre speranța de viață pentru bărbați este de aproape 81 de ani. Acestea sunt numere foarte mari, sunt numere-record. Eu cred că sunt mai multe motive pentru aceasta. În primul rând, accesul la serviciile de sănătate. Fiecare persoană, în cartierul său, în orașul său, în satul său are un acces bun la servicii medicale. În al doilea rând calitatea serviciilor medicale. Medicii sunt printre cei mai buni, infrastructura este bună. Când vorbim despre serviciile primite în spitale – vorbim despre pacienții oncologici, vorbim despre orice fel de afecțiune – în Israel există un serviciu bun care îi oferă fiecărui cetățean oportunitatea de a fi tratat. Și un alt lucru este că personalul (medical – n.r.) din Israel luptă pentru fiecare pacient, indiferent cât este de bolnav, indiferent din ce regiune este, etc”. Astfel arată, pe scurt, eficiența sistemului de sănătate din Irael.

Factorii care contribuie la succes sunt diverși, spune ambasadorul.

”Competiția, în primul rând. În al doilea rând, asigurarea de sănătate care este obligatorie pentru toată lumea – pentru că știți, oamenii preferă de obicei să economisează bani, este normal. Dar nu faci economii atunci când vine vorba de sănătate (…). Fiecare persoană din Israel care are peste 18 ani, este obligatoriu, prin lege, să aibă asigurare de sănătate. În Israel există patru entități, patru asiguratori de sănătate. Acestea sunt organizații sunt non-profit și fiecare cetățean poate să aleagă la care dintre acestea patru vrea să aplice. Este important că între 3% și 5% din salariu – în funcție de nivelul acestuia –

merge direct la aceste organizații de asigurări de sănătate. Aceasta înseamnă că fiecare cetățean israelian este asigurat. Pe măsură ce salariul crește, crește și proporția (sumei plătite pentru asigurare – n.r.)”, a explicat el.

Asigurarea de sănătate de stat acoperă ”în mare tot”, a afirmat el. ”Cu această asigurare de stat, o persoană este asigurată. Pe scurt, poate merge la medic, poate alege medicul, este asigurat în caz de spitalizare, poate avea reduceri la unele medicamente, etc. Ceea ce este important de știut este că în Israel, pe lângă acest sistem public, există și unul privat, care poate fi adăugat la cel de bază. Astfel, dacă este vorba despre intervenții chirurgicale care nu sunt incluse sau dacă există o listă lungă de așteptare, atunci această (asigurare complementară – n.r.) poate fi de ajutor. Dacă cineva vrea să aleagă în ce spital anume – chiar și privat – vrea să fie tratat, atunci această asigurare de sănătate suplimentară poate acoperi costurile.  Dacă cineva are asigurare privată poate alege și ce specialist, ce medic îl va trata. Dar, atunci când vorbim de sistemul public de sănătate din Israel, calitatea este foarte mare”, a subliniat David Saranga.

Articolul precedentMedicamentele care tratează simptomele Covid-19, așteptate înaintea vaccinului
Articolul următorUniversitatea din Suceava, parteneră în proiectul european de promovare a sănătății mintale în şcoli