AHA: Micul dejun si planificarea meselor sunt asociate cu o scadere a riscului aparitiei bolilor de inima

0
255

Micul dejun, evitarea mancatului la ore tarzii si planificarea meselor au fost asociate cu un risc scazut al aparitiei bolilor de inima, boli ale vaselor de sange sau accidentului vascular cerebral, se precizeaza intr-o informare a Asociatiei Americane a Inimii (AHA).

Cercetarile au aratat ca modelele comportamentale pentru adulti de a manca si de a avea gustari s-au schimbat in ultimii ani. Mai precis, pentru femei a existat o reducere a aportului de energie in urma unei mese, de la 82% la 77%, dar o crestere a consumului de energie de la snacks-uri (gustari), de la 18% la 23% – cu tendinte similare in randul barbatilor.

O alta schimbare in comportamentul alimentar s-a observat si in tendinta de a manca trei mese standard pe zi. Aceasta a scazut atat in cazul barbatilor, cat si in cel al femeilor.

Cercetatorii AHA sugereaza ca daca adultii ar lua micul dejun in fiecare zi, atunci efectele adverse asociate (metabolismul glucozei si insulinei) ar fi reduse. Ei au subliniat utilitatea mesajelor comprehensive pe care medicul sa le dea persoanelor despre alimentatie -un consum zilnic al micului dejun va poate ajuta sa mentineti obiceiuri alimentare sanatoase pe tot parcursul zilei.

in plus, durata acordata meselor si frecventa acestora (planificarea meselor) au fost legate cu aparitia factorilor care determina boli de inima si cresc riscul de accident vascular cerebral – hipertensiunea arteriala, colesterolul, nivelul de glucoza din sange, obezitatea, rezistenta la insulina sau sensibilitatea la insulina.

Oamenii de stiinta AHA au indicat ca un punct de plecare pentru abordarea epidemiei de obezitate ar fi calendarul meselor si frecventa acestora. Mai precis, prin aceste doua metode se pot efectua unele modificari dietetice prin care se promoveaza consumul regulat de energie, dar si cu mai multe calorii consumate mai devreme a doua zi – au avut efecte pozitive asupra factorilor de risc pentru boli de inima, diabet zaharat si greutate corporala. De altfel, ghidurile specifica imbunatatirea calitatii vietii ca fiind obtinuta prin planificarea meselor (controlul frecventei meselor si de masurare a duratei mesei), fara a fi nevoie sa se restrictioneze caloriile.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dintre cele 16 milioane de decese inregistrate in cazul persoanelor cu varsta sub 70 de ani din cauza bolilor neinfectioase/ netransmisibile, 82% sunt inregistrate in tarile cu venituri mici si mijlocii, iar 37% dintre acestea sunt cauzate de bolile cardiovasculare.

Cele mai multe boli cardiovasculare pot fi prevenite prin abordarea factorilor de risc comportamentali – consumul de tutun, dieta nesanatoasa, obezitatea, lipsa de activitate fizica si consumul nociv de alcool. De aceea, prin abordarea unor strategii la nivel de populatie se poate scadea impactul acestor factori si aparitia bolilor cardiovasculare.

Articolul precedentZiua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului
Articolul următorConferinta „Inovatie pentru Viata” Iasi: Progresul in oncologie, noi sanse in lupta contra cancerului