Boala parodontala este o afectiune cronica cauzata de flora microbiana din cavitatea bucala. Acesta boala afecteaza structurile care mentin dintele sau se localizeaza pe arcada: gingie, ligamentul parodontal si osul alveolar.

Astfel bacteriile care stau la baza bolii parodontale ajung in circulatia generala si unele tipuri pot agrava ateroscleroza care in timp determina aparitia infarctului de miocard, potrivit specialistilor stomatologi. Mai exact boala parodontala se manifesta prin sangerari si retractii gingivale si pe masura ce boala se agraveaza apar durerile, mobilitatea dentara, deplasarea dintilor si in final pierderea acestora, daca nu este administrat tratamentul. De asemenea studiile au aratat ca persoanele cu boala parodontala sunt de doua ori mai predispusi la afectiunile coronariene, afectiuni care duc la infarct.

Boala parodontala este periculoasa si pentru oamenii care sufera de diabet, deoarece duce la cresterea dificultatii de controlare a glicemiei, precum si la cresterea complicatiilor diabetului.i n cazul femeilor insarcinate aceasta afectiune duce la nasterea prematura si la copii cu greutate inferioara limitelor normale.

in acest context, medicii stomatologi recomanda o evaluare parodontala o data pe an si tratarea afectiunii inca de la aparitia primelor semne.