Adoptarea unor comportamente sanatoase poate preveni aparitia diabetului zaharat

0
398

Numarul persoanelor afectate de diabetul zaharat de tip 2 este in crestere la nivel mondial. Potrivit ultimelor statistici ale Federatiei Internationale de Diabet (IDF – International Diabetes Federation), aproximativ 400 de milioane persoane traiesc cu diabet zaharat, iar peste 90% dintre acestea sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. in ceea ce priveste Romania, aproximativ doua milioane de romani traiesc cu diabet zaharat si alte peste trei milioane de persoane au prediabet, arata rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anuntate in 2014.

ingrijorator este ca desi pana la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos, aceasta afectiune continua sa fie printre cele mai invalidante si costisitoare boli. Potrivit specialistilor in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, adoptarea unei diete variate si echilibrate caloric poate tine la distanta aceasta afectiune complexa. Astfel, este incurajata o alimentatie bogata in legume, fructe proaspete, cereale integrale, peste si nuci. De asemenea, se recomanda atingerea sau mentinere unei greutati sanatoase, precum si practicarea zilnica a 30 de minute de exercitii fizice. Adoptarea acestor comportamente sanatoase ajuta inclusiv persoanele deja diagnosticate cu diabet zaharat in controlul valorilor glicemice si in evitarea complicatiilor severe asociate.

„Informarea si educarea romanilor in ceea ce priveste diabetul zaharat se impune ca fiind o urgenta nationala, datorita incidentei sale ingrijoratoare. Oamenii trebuie sa cunoasca faptul ca alimentatia si stilul lor de viata sunt atat un barometru pentru starea lor de sanatate, cat si un mijloc de preventie si de control al diabetului zaharat”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.

Şi in opinia sefului Centrului Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu, alimentatia este una dintre componentele de baza in prevenirea diabetului zaharat: „Populatia trebuie sa inteleaga ca, dincolo de factorii care nu depind de vointa proprie, sedentarismul, dieta nesanatoasa, supraponderea sau obezitatea, fumatul, stresul, consumul excesiv de alcool sunt factori de risc modificabili in aparitia diabetului zaharat. in acest caz, responsabilitatea revine fiecaruia”.

Importanta adoptarii unor comportamente sanatoase in prevenirea diabetului zaharat este dezbatuta de specialistii din cadrul Centrului Clinic deDiabet, Nutritie si Boli Metabolice Cluj-Napoca in cadrul proiectului „Sanatatea se cunoaste de dimineata!”. Initiativa se desfasoara in 11 centre de diabet din Romania si se aliniaza la recomandarile IDF legate de Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului Zaharat 2014.

Proiectul „Sanatatea se cunoaste de dimineata!”, editia Cluj-Napoca, este o initiativa a Centrului Clinic deDiabet, Nutritie si Boli Metabolice Cluj-Napoca, cu sprijinul companiei farmaceutice AstraZeneca.

Anual, pe 14 noiembrie, oamenii din peste 170 de tari marcheaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului Zaharat. Initiativa IDF isi propune sa atraga atentia asupra cresterii incidentei si prevalentei diabetului zaharat si cuprinde numeroase actiuni de informare si educare a publicului larg cu privire la preventia, diagnosticul precoce si tratamentul acestei afectiuni metabolice. in 2014, toate aceste actiuni sunt concentrate in jurul temei principale „Alimentatia sanatoasa si diabetul”, punand accentul pe importanta unui mic dejun sanatos, ca etapa esentiala in mentinerea sanatatii si in prevenirea a numeroase afectiuni, printre care se numara si diabetul zaharat de tip 2.

Mai multe informatii despre acest subiect puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii si CNAS verifica modul in care se respecta eliberarea medicamentelor compensate si gratuite
Articolul următorAlimentatia are un rol important in preventia diabetului zaharat