Administrarea medicamentelor antihipertensive trebuie facuta seara, nu doar pentru ca tin mai bine sub control valorile tensiunii arteriale , dar scad si riscul de a face infarct miocardic si accident vascular cerebral , potrivit specialistilor spanioli.

Cercetatorii de la o prestigioasa universitate din Spania au analizat 661 de persoane care sufereau de insuficienta renala cronica si de hipertensiune arteriala. Rezultatele studiului au aratat ca bolnavii care luau cel putin un anhipertensiv seara prezentau un risc scazut in a suferi evenimente cardiovasculare, decat cei care administrau medicamentele dimineata.

Specialistii recomanda administrarea antihipertensivelor seara in primul rand persoanelor care iau o singura pastila pe zi pentru hipertensiune arteriala, asta datorita faptului ca aceste pastile se elibereaza lent in organism, iar maximul eficientei este atins la 8 ore de la administrare. Pentru ca majoritatea oamenilor au tensiunea arteriala ridicata dimineata, medicamentul administrat seara va actiona atunci cand este nevoie de el.

Hipertensiunea arteriala reprezinta principalul factor de risc in aparitia aterosclerozei, boala care determina aparitia infarctului miocardic si accidentului vascular cerebral. Romania se situeaza pe locul patru in lume in ceea ce priveste mortalitatea prin boli cardiovasculare in randul barbatilor si pe locul trei in ceea ce priveste femeile.