Administrarea antibioticelor la copii. Când sunt indicate. De ce trebuie administrate la indicația medicului

0
96

Specialiștii avertizează tot mai mult, în ultima perioadă, despre consumul de antibiotice și mai ales atunci când vine vorba despre administrarea acestora la copii. Cel mai adesea, cei mici nu au nevoie de astfel de tratamente deoarece majoritatea infecțiilor copilăriei sunt cauzate de virusuri. Antibioticele tratează doar afecțiunile cauzate de bacterii.

Copiii nu sunt adulți în miniatură, organismul lor este în continuă dezvoltare și poate reacționa diferit la antibiotice. De aceea este important ca indicația pentru administrarea de antibiotice să vină din partea unui medic, în funcție de greutatea și vârsta copilului, după investigații în urma cărora să se stabilească indicația corectă și necesarul conform vârstei, astfel încât administrarea antibioticului să fie sigură și eficientă.

Utilizarea excesivă a antibioticelor induce riscul de dezvoltare de rezistență la antibiotice inclusiv la copii, reducând la unii dintre ei eficiența tratamentului cu antibiotice pentru tot restul vieții.

Infecțiile cauzate de germeni multipli rezistenți sunt responsabile de creșterea duratei de spitalizare, apariția complicațiilor, cu afectarea psiho-emoțională a copilului și a întregii familii.

Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis precizează că aproximativ 1 din 3 pacienți din spitalele de copii din SUA primește unul sau mai multe antibiotice. Cu toate acestea, pentru un sfert dintre acești copii, tratamentele cu antibiotice sunt inutile sau ”suboptime”.

Când trebuie administrate antibioticele și când nu

Antibioticele se recomandă în anumite infecții cauzate de bacterii, cum ar fi:

  • Amigdalitele induse de Streptococul betahemolitic
  • Abcesul dentar
  • Infecția urinară (ITU)

De asemenea, antibioticele sunt necesare pentru a trata unele afecțiuni cauzate de bacterii, care pun viața în pericol, cum ar fi septicemia.

Antibioticele NU acționează asupra virusurilor. Virusurile sunt agenți patogeni implicați în apariția unor afecțiuni precum: gripele, răcelile banale, enteroviroze (tulburări ale tranzitului intestinal mai frecvente la copii)

De asemenea, pentru afecțiuni din sfera ORL, oftalmologică și dermatologică, antibioticele pot fi eficiente și prin aplicare locală, la indicația medicului specialist.

De ce este important să administrăm antibioticele doar la recomandarea medicului și doar atunci când avem nevoie de ele

Evaluarea corectă a balanței risc-beneficiu poate fi făcută doar de medic. Lipsa unei recomandări clare de tratament cu antibiotice are consecințe directe pe termen scurt și lung asupra pacientului.

Reacțiile adverse frecvente pot include:

  • Grețuri
  • Vărsături
  • Diaree

Reacții adverse severe pot include:

  • Infecție cu Clostridium difficile, care provoacă diaree ce poate duce la leziuni severe ale colonului și deces
  • Infecții cu ciuperci
  • Apariția germenilor cu rezistență multiplă la antibiotice, care induc infecții severe
Articolul precedent18-24 noiembrie, Săptămâna Mondială de Conştientizare a rezistenţei la antimicrobiene
Articolul următorRaport săptămânal INSP: Peste 89% dintre decesele COVID, la persoane nevaccinate