Actualitati in Urologie: 1.700 de transplanturi renale realizate la Institutul Fundeni, 1.500 de pacienti, pe liste de asteptare

0
69

in deschiderea Congresului National de Urologie ROMURO 2016, Acad. Ioanel Sinescu si prof. dr. Ioan Coman au facut o scurta radiografie a urologiei romanesti. Astfel, urologia din Romania este „superpozabila” cu toate ca din punct de vedere al climatului economic, Romania nu indeplineste inca aceleasi criterii cu cele din tarile dezvoltate ale lumii moderne, potrivit unui comunicat de presa al Asociatiei Romane de Urologie (ARU).

„Din punct de vedere al tehnicii interventioniste, al tratamentului postoperator, dar si al dotarilor din clinicile de specialitate, urologia romaneasca nu mai intampina niciun obstacol, iar pacientii sunt tratati similar celor din marile centre ale lumii, doar ca, prin numarul redus grefelor necesare unor astfel de interventii chirurgicale salvatoare, lista de asteptare a celor aflati in suferinta continua sa creasca, depasind, in cazul Centrului de la Fundeni, pragul de 1.500. (…) statistic, ne putem mandri ca in 18 ani, am realizat peste 1.700 de transplanturi renale si ca, in comparatie cu anul trecut, numarul donatorilor in moarte cerebrala a crescut radical, una dintre cauze fiind cel mai probabil, dezvoltarea palierelor de informare la nivel national si la nivelul centrelor de ATI privind importanta donarii de organe pentru salvarea altor vieti, context in care, la Fundeni s-au realizat, in ultimul an 118 transplanturi renale – 27 cu grefe de la donatori in viata si 91 cu grefe primite de la donatori aflati in moarte cerebrala”, a explicat Acad. Ioanel Sinescu, presedintele Asociatiei Romane de Urologie.

in ceea ce priveste procedurile chirurgicale si statistica internarilor in Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni in perioada 01 iunie 2015 – 31 mai 2016, cifrele arata ca au avut loc peste 7000 de internari continue, iar peste 9400 au fost internari de o zi. De asemenea, ca proceduri urologice, in aceeasi perioada, au fost efectuate peste 4000 de operatii deschise, peste 2300 de operatii de endourologii joase si 1900 de operatii de endourologii inalte. Totodata, peste 600 de alte proceduri (inclusiv laparoscopii) au avut loc in Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni.

Statistica realizata la Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni, pentru anii 2004-2014 arata o rata de supravietuire post-transplant mult mai ridicata – fata de 65%, cat este rata de supravietuire in tarile europene.

„De mentionat este si faptul ca in perioada 2004-2014, la Fundeni au fost realizate 1.150 de transplante renale. in prezent, la nivel national, numarul pacientilor aflati pe hemodializa sau dializa peritoneala depaseste 13.500”, a adaugat prof. dr. Ioan Coman, presedintele Congresului ROMURO.

Cea de-a 32-a editie a Congresului National de Urologie ROMURO 2016, manifestare stiintifica organizata de Asociatia Romana de Urologie (ARU) este recunoscuta si inserata pe agenda Asociatiei Europene de Urologie (European Association of Urology, EAU), si a debutat miercuri, 8 iunie 2016 la Bucuresti.

Articolul precedentDr. Dorin Vancea: Este nevoie de Centre de Excelenta pentru diagnosticare precisa in cancerul bronhopulmonar
Articolul următorAlaturi de tricolori! Hai, Romania!