Act normativ: Parintii vor avea dreptul la o zi libera in scopul ingrijirii sanatatii copilului

0
220

Normele metodologice de aplicarea a prevederilor Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului au fost aprobate la solicitarea Ministerului Sanatatii a Guvernului prin Hotarare de Guvern, conform unui comunicat de presa.

Potrivit actului normativ, parintii sau reprezentantii legali ai copiilor minori cu varste intre 0 si 18 ani vor beneficia de o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copilului.

Ziua libera urmeaza sa se acorde unuia dintre parinti, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, in baza unei cereri depusa cu 15 zile inainte de vizita la medic.

Parintele care solicita ziua libera trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere, conform careia nu s-a mai solicitat o zi libera in acel an si nici nu se va solicita ulterior.

Controlul medical poate fi efectuat atat in sistemul public de sanatate, cat si in cel privat. Dupa efectuarea controlului medical, parintele sau reprezentantul legal al copilului are obligatia sa prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigatiilor.

Pe baza acestora, medicul de familie elibereaza gratuit o adeverinta, pe care parintele sau tutorele o va prezenta angajatorului drept dovada ca acest control medical a fost efectuat.

in situatia in care ziua libera a fost acordata in cursul anului scolar, iar copilul frecventeaza o forma de invatamant preuniversitar, medicul de familie are obligatia de a elibera pentru acesta o scutire medicala, se mai precizeaza in acelasi comunicat.

Pentru familiile sau persoanele cu 2 copii se acorda tot o zi lucratoare libera pe an, ca si in cazul unui singur copil.

Pentru familiile sau persoanele cu 3 sau mai multi copii se acorda 2 zile lucratoare libere pe an, consecutive sau separate, dupa cum decide angajatorul.

Articolul precedentCampania „Ajuta-i sa-si regaseasca echilibrul”, desfasurata si in Cluj-Napoca
Articolul următorProiect pentru studentii la Universitatea de Medicina : 10 pasi spre o cariera medicala de succes