Acordarea primului ajutor in cazul sugarului

0
362

Acordarea primului ajutor in cazul unui sugar nu este un procedeu tocmai usor de realizat si asta deoarece identificarea starii de inconstienta in cazul bebelusului este destul de dificila. Iar asta din cauza ca sugarul respira superficial, iar adultului ii este greu sa isi dea seama cand acesta isi pierde starea de constienta sau cand are o obstructie de cai aeriene, timp in care acesta necesita acordarea primului ajutor, spun specialistii.

Daca in cazul resuscitarii cardio-pulmonare realizate la adult se face hiper-extensia capului, in situatia in care sugarul este pacientul, salvatorul trebuie sa-l puna intr-o pozitie neutra.

„De foarte multe ori este bine sa introducem un prosop sau un cearceaf sub umeri, ca sa egalizam aceasta disproportie (n.r., a capului in raport cu restul corpului). in momentul in care am aliniat calea aeriana, evaluarea va fi tot cu metoda a€œasculta, priveste si simte”. De data aceasta trebuie sa ne ascutim simturile foarte mult ca sa ne dam seama daca acel copil respira sau nu. Daca micutul nu respira sau ni se par respiratiile ca fiind ineficiente si nu suficiente fata de ce am considerat ca normal, atunci se fac 5 respiratii salvatoare de viata”, a explicat dr. Luisa-Corina Simion, medic primar Medicina de Urgenta, Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, pentru www.sanatateatv.ro.

Respiratiile salvatoare de viata (sau asa numita in popor a€œrespiratie gura la gura”) in cazul sugarului trebuie sa fie facute cu o cantitate de aer mai mica decat cea obisnuita deoarece plamanii acestuia sunt mai mici. Aceste respiratii sunt numite de medici puf-uri. Daca dupa administrearea celor cinci puf-uri se observa miscari ale toracelui, atunci inseamna ca sugarul are calea aeriana deschisa corect si ca ventilatia poate fi facuta.

„Dupa 5 respiratii de genul acesta, salvatoare de viata, vom face din nou evaluarea. Daca nu obtinem niciun raspuns, inseamna ca acel copilul este in stop cardio-respirator, si atunci trebuie sa anuntam echipajul de prim-ajutor. Nu este gresit nici daca la inceputul acestei suspiciuni anuntam echipajul, cu cat mai repede cu atat mai bine. Daca intr-adevar este in stop cardio-respirator, se modifica lucrurile. La copil vom face 15 compresii toracice, cu 2 ventilatii artificiale”, a precizat dr. Luisa-Corina Simion.

Pentru a realiza compresiile toracice sugarului, persoana salvatoare are doua metode de a le realiza. Prima metoda de efectuare a resuscitarii cardio-pulmonare va fi la nivel inter-mamelonar (linia care uneste cele doua mameloane si care se intersecteaza cu linia sternului – strict in mijlocul toracelui), cu doua degete, apasand de 15 ori dupa care se fac doua respiratii.

A doua metoda, preferata de neonatologi, o reprezinta metoda celor doua police (a degetelor mari ale mainilor).

„Aceasta pozitie e de preferat pentru ca, de regula, o persoana face compresiile toracice cu doua degete, iar cealalta persoana face ventilatiile artificiale cu balonul, cu masca sau cu ajutorul gurii”, a mai adaugat medicul.

in cazul in care exista un singur salvator, dr. Luisa-Corina Simion a indicat ca nu este gresit daca se fac 30 de compresii toracice si 2 ventilatii artificiale.

Articolul precedentOMS: Copiii mamelor cu HIV pot avea aceleasi beneficii ale alaptarii la fel ca si copiii mamelor fara HIV
Articolul următorCDC S.U.A recomanda femeilor gravide sa se vaccineze impotriva tusei convulsive intre saptamanile 27 si 36 ale fiecarei sarcini