Accesul la tratament pentru pacientii cu hepatita C ramane o problema. APAH-RO solicita CNAS sa urgenteze rezolvarea situatiei

0
23

Pacientii cu hepatita C continua sa se confrunte cu lipsa accesului la terapia antivirala cu noi molecule, desi Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a dat asigurari ca problema va fi rezolvata in luna august, potrivit unui comunicat de presa al Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).

Organizatia precizeaza ca in ciuda faptului ca presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a promis ferm in cadrul unei conferinte de presa de la finalul lunii iulie ca pacientii cu hepatita vor putea beneficia de noua terapie, situatia a ramas neschimbata.

,,De la inceputul anului asistam la declaratii si promisiuni neonorate, la termene care nu s-au respectat si la scuze care nu ajuta cu nimicpacientii cu hepatita C aflati la capatul disperarii. Am ascultat cu atentie declaratiile din ultimele zile. Apreciem ca se doreste rezolvarea problemei si se fac eforturi, insa observam ca batem pasul pe loc. Asteptam niste termene clare din partea autoritatilor, termene asumate, astfel incat pacientii sa stie foarte clar care sunt procedurile pe care trebuie sa le urmeze, cui trebuie sa se adreseze si care sunt termenele de evaluare a dosarelor!”, a declarat Marinela Debu, presedintele APAH-RO, conform aceluiasi comunicat de presa.

Ad in title

Lipsa accesului la tratamentul de care au nevoie i-a determinat pe unii pacienti cu hepatita C sa actioneze pe calea justitiei pentru a-si obtine terapia necesara, se mai precizeaza in comunicat.

APAH-RO spune ca a fost depusa si o solicitare de audienta la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii saptamana trecuta, pentru clarificarea situatiei actuale, insa deocamdata nu s-a primit niciun raspuns.

Articolul precedentMastocitozele, un grup heterogen de boli
Articolul următorIntra in vigoare obligativitatea folosirii cardului de sanatate! Cum functioneaza acesta