Accelerator liniar pentru radioterapie de ultimă generație, inaugurat la SCJU Galați

0
242

Cel de-al doilea accelerator liniar de particule a fost inaugurat, vineri, în cadrul Centrului de radioterapie al Spitalului Clinic Județean de Urgența “Sf. Apostol Andrei” din Galați.

”Noul accelerator liniar este un aparat de radioterapie de ultimă generație, care permite tratamentul modern de înaltă precizie al tumorilor maligne. Acceleratorul va fi folosit pentru tratarea a aproximativ 60 de pacienți oncologici zilnic”, informează un comunicat al Ministerului Sănătății.

Valoarea acceleratorului liniar și a lucrărilor de amenajare necesare pentru instalare este de 2,3 milioane de dolari.

”Echipamentele specifice de radioterapie, în număr de 15, au fost achiziționate de către Ministerul Sănătății prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale pentru 11 locații din întreaga țară. Galați-ul devine astfel, de astăzi, un centru medical oncologic important, cu două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea cancerului și singurul din această zonă a țării. Primul accelerator, cumpărat prin același program al Ministerului Sănătății, a tratat, din decembrie 2019 până în prezent, peste 2200 de pacienti”, arată sursa citată.

Programul Ministerului Sănătății, implementat în perioada 2018-2022 urmărește atingerea mediei europene de 3.5 acceleratoare la 1 milion de locuitori, iar în ultima perioadă s-au făcut progrese importante în acest sens dublându-se numărul acestor echipamente la nivel național (de la 1.4 la 3 acceleratoare la 1 milion de locuitori).

De asemenea, la nivelul Spitalului Județean galați, care are o maternitate de nivel III, au fost livrate nouă incubatoare de către Ministerul Sănătății în cadrul Programului național care a permis achiziționarea și dotarea în acest an cu 190 de incubatoare a maternităților și secțiilor de neonatologie din întreaga țară.

Articolul precedentNoul vaccin anti-COVID adaptat poate fi administrat concomitent cu orice alt ser din PNV
Articolul următorVIDEO Testul care face diferențierea clară între gripă, SARS-CoV-2 și virusul sincițial respirator