VIDEO Testul care face diferențierea clară între gripă, SARS-CoV-2 și virusul sincițial respirator

0
664

Este sezonul virozelor, iar România se confruntă cu un val de infecții respiratorii, atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Un diagnostic precis și diferențial al virozelor respiratorii este extrem de important, întrucât asigură o triere eficientă a pacienților, dar și asistența medicală corectă și promptă.

Diferențierea clară între gripă, SARS-CoV-2 și virusul sincițial respirator se poate face după evaluarea clinică, printr-un test rapid. Se recoltează cu un bețișor din nasul pacientului, iar apoi kit-ul este introdus într-un aparat. Rezultatul este gata în 15 minute.

“Este un test de amplificare și detecție rapidă în timp real a acizilor nucleici. Este un test calitativ, în urma căruia aflăm, în mai puțin de 15 minute, dacă suntem pozitivi la virusul SARS-CoV-2 sau Influenza A, B ori virusul sincițial respirator. Este un test foarte ușor de executat, are reactivii gata pregătiți în cartuș. Un avantaj important al acestui test îl reprezintă trierea sigură a pacienților care se prezintă la Camera de Gardă. Oamenii vin cu febră, tuse. Cum departajăm aceste simptome pentru a pune un diagnostic precis? Se face acest test și, în funcție de rezultat, pacienții sunt direcționați fie pe secția COVID, fie se dă tratament pentru acasă, dacă este o formă ușoară de gripă A, ori sunt internați pe secția de Pneumologie. Un test pozitiv iese în mai puțin de trei minute, iar testul negativ în maximum 13-15 minute. Totul este f oarte eficient și rapid, comparativ cu alte tipuri de teste. Fiind un test tip PCR, este mult mai sensibil decât testele antigen, care au o altă tehnică“, a declarat, pentru Sănătătea.Tv și RoHealth Review, biolog principal Oana Popescu, șef Laborator Bacteriologie din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.

Testul poate fi efectuat numai după un consult medical si doar la recomandarea medicului.

“Testul nu se face la cerere. Este disponibil pentru pacienții care se prezintă la Camera de Gardă și se efectuează doar la indicația medicului, după un consult de specialitate“, a precizat biolog principal Oana Popescu.

Articolul precedentAccelerator liniar pentru radioterapie de ultimă generație, inaugurat la SCJU Galați
Articolul următorSpitalul de Copii Iași: Medicii au reuşit să replanteze braţele unei fete de 15 ani