Academia Română, situată pe primul loc la nivel național în clasamentul instituțiilor de cercetare SCImago

0
305

Cel mai recent clasament SCImago pentru sectorul cercetare-dezvoltare situează Academia Română pe locul întâi în România din cele 46 de unități de cercetare reținute de acest sistem de evaluare (https://www.scimagoir.com/rankings.php?country=ROU§or=all).

Performanța este dublată și de prezența în acest clasament a cinci institute de cercetare ale Academiei Române:

  • Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“, Iași: locul 15
  • Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“, București: locul 37
  • Institutul de Matematică „Simion Stoilow“, București: locul 39
  • Institutul de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu“, București: 42
  • Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu“, București: locul 46

În Europa de Est, Academia Română se află pe locul 25: (https://www.scimagoir.com/rankings.php?country=Eastern%20Europe), iar la nivel global, ocupă locul 1893.

Clasamentul este stabilit conform unui indicator complex, multicritierial. Metodologia este disponibilă la adresa https://www.scimagoir.com/methodology.php.

Portalul SCImago Journal & Country Rank (https://www.scimagojr.com/aboutus.php) include reviste și indicatori științifici de țară dezvoltați din informațiile conținute în baza de date Scopus® (Elsevier BV). Acești indicatori pot fi utilizați pentru a evalua și analiza domenii științifice, revistele putând fi comparate sau analizate separat. Clasamentele pe țări pot fi, de asemenea, comparate sau analizate separat.

SCImago este un grup de cercetare spaniol aparținând Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), cu implicarea Universității din Granada, Universității Extremadura, Carlos III (Madrid) și Alcalá de Henares, dedicat analizei, reprezentării și regăsării informațiilor prin tehnici sugestive de vizualizare.

Academia Română este coordonatoare a 70 de institute și centre de cercetarecare își desfășoară activitatea în domenii esențiale ale științei și culturii. Rezultatele performante ale acestor institute se datorează activității a peste 2.000 de cercetători atestați, specialiști în cercetare fundamentală sau aplicată.

Articolul precedentCoaliţia „Votez pentru sănătate”: 9% din PIB, ca românii să beneficieze de servicii medicale la standarde europene
Articolul următorZiua mondială a rinichiului, marcată la 14 martie