A murit pediatrul care a descoperit boala Kawasaki

0
420
Foto: Keimei Arashida - asia.nikkei.com

Tomisaku Kawasaki, medicul pediatru care a descoperit un sindrom inflamator rar care afectează copiii mici, sindrom care a fost numit ulterior după el, a murit la un spital din Tokyo, a anunțat miercuri un institut de cercetare medicală. Kawasaki avea 95 de ani, relatează The Japan Times.

Medicul, originar din Tokyo, a murit de bătrânețe vineri după-amiază, a declarat Centrul de Cercetare a Bolilor din Japonia.

Sindromul Kawasaki a revenit recent în atenția mondială după ce un număr din ce în ce mai mare de copii din Europa și Statele Unite dezvoltă simptome similare, stârnind îngrijorare cu privire la o posibilă legătură cu noul coronavirus.

În timp ce tratamentele pentru boala Kawasaki au fost stabilite în cea mai mare parte, cauza sa nu a fost încă determinată, fără a exista dovezi decisive care să susțină teoriile care vinovățesc un virus sau bacterii.

Tomisaku Kawasaki a început să lucreze ca pediatru în cadrul predecesorului Centrului Medical al Crucii Roșii Japoneze din Tokyo în 1950, după ce a absolvit instituția care a devenit ulterior Universitatea Chiba.

În 1961, a intrat în contact cu o boală necunoscută la copii, caracterizată prin simptome care includ febră ridicată, erupții cutanate, iritații și roșeață a albului ochilor și limbă umflată. A urmărit apoi zeci de cazuri în anii următori.

În 1967, Kawasaki a scris o lucrare în „Arerugi”, un jurnal de observații clinice asupra alergiilor, citând 50 de cazuri de suferinzi sub titlul „Sindromul ganglionar muco-cutanat febril acut la copiii mici cu descuamare digitală unică”, iar boala a fost ulterior numită după el.

Boala afectează cel mai adesea copiii sub 5 ani, poate limita fluxul de sânge la inimă și poate provoca inflamații vasculare, precum și infarct miocardic.

După ce s-a retras din Centrul Medical al Crucii Roșii Japoneze în 1990, Kawasaki a devenit șeful unei organizații care a fost redenumită ulterior Centrul de Cercetare a Boliii Kawasaki din Japonia.

Articolul precedentProtest al ambulanţierilor: Doar 60% din personalul serviciului a primit stimulentul de risc de 2.500 de lei
Articolul următorDoi medici diagnosticați cu COVID-19 la Spitalul Municipal Tg. Secuiesc; secția de chirurgie a fost închisă