Cercetatorii britanici au realizat primele teste cu un nou vaccin care lupta impotriva hepatitei C. Potrivit oamenilor de stiinta rezultatele testelor sunt bune, ceea ce reprezinta o noua sansa pentru pacientii cu aceasta boala.

Realizarea noului vaccin a fost dificila deoarece virusul iti modifica permanent structura, ceea ce face greu de identificat tinta pe care vaccinul trebuie sa o distruga. Virusul hepatitei C poate trece neobservabil o lunga perioada de timp, provocand leziuni semnificative la nivelul ficatului.

Statistic in 2009 Romania era fruntasa in Uniunea Europeana privind numarul de cazuri de hepatia C, de aproape un milion. De asemenea in Marea Britanie numarul persoanelor infectate cu virusul hepatitei C este de aproximativ 500.000. Totodata Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca la nivel mondial numarul oamenilor care sufera de aceasta boala este de aproape 170 de milioane.

Hepatita C se raspandeste prin contactul cu sangele unei persoane infestate sau prin folosirea aceluiasi ac de seringa. Desi perfectionarea vaccinului inseamna un pas important in tratarea acestei boli, tratamentele antivirale pot tine sub control infectia cu hepatita C.