Oamenii de stiinta britanici au descoperit anticorpii capabili sa opreasca procesul de dezintegrare a legaturilor dintre celulele cerebrale, care determina aparitia maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu publicat in Journal of Neuroscience.

Cercetatorii britanici au subliniat ca anticorpii descoperiti neutralizeaza functionarea proteine Dkk1, prin blocarea efectelor ei toxice asupra sinapselor. Savantii britanici spera ca aceasta descoperire sa duca la obtinerea unui tratament eficient pentru pacienti care sufera de Alzheimer.

Studiile anterioare au evidentiat concentratii ridicate ale proteinei Dkk1 in tesuturile cerebrale, insa cercetatorii nu au stiut ce inseamna acest lucru, pana la caest nou studiu. De asemenea, oamenii de stiinta au afirmat ca proteina Dkk1 provoaca dezintegrarea sinapselor din hipocampus, o zona a creierului cu un rol esential in procesele de invatare si memorare. Rezultatele testelor realizate pe soarecii de laborator au aratat ca sinapsele tratate cu anticorpii descoperiti de cercetatorii britanici au ramas sanatoase.

Cu toate acestea, descoperirile din ultimii ani nu au putut duce la conceperea unui tratament care sa opreasca evolutia maladiei Alzheimer.

Boala Alzheimer este una dintre cele mai devastatoare si costisitoare suferinte. La nivel european se estimeaza ca sunt 9,9 milioane de persoane care sufera de acesta forma de dementa. Ceea ce este si mai ingrijorator e faptul ca numarul persoanelor cu Alzheimer ar putea sa creasca si chiar sa se dubleze in urmatorii 30 de ani, odata cu cresterea sperantei de viata si a tendintelor de evolutie demografica.