A doua ediție a Forumului Științific Național al Tinerilor Medici Hematologi

0
439

Timp de două zile, Timișoara găzduiește cel mai important eveniment științific anual dedicat tinerilor medici hematologi. Forumul Științific Național al Tinerilor Medici Hematologi a reunit Societatea Română de Hematologie și conducerea Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din  Timișoara.

Prof. dr. Daniel Coriu, președintele Societății Române de Hematologie (SRH) și președinte al Colegiului Medicilor din România (CMR), a subliniat, în cadrul ceremoniei oficiale a Forumului Național al Tinerilor Medici Hematologi, că medicii tineri reprezintă cel mai important capital al sistemului românesc de sănătate.

”Vreau să vă spun că voi, tinerii medici hematologi, și în general, toți tinerii medici sunteți cel mai important capital al sistemului românesc de sănătate. Anul trecut am dat startul acestei Conferințe a Tinerilor Hematologi și unei noi mișcări: Future of Hematology – o mișcare pentru dumneavoastră, tinerii medici, împreună cu noi, seniorii, pentru a construi o fundație și mai solidă, pentru a imprima o dezvoltare cât mai bună și mai eficientă a specialității de Hematologie în România. Astăzi va rog, din nou, fiți activi si împreună, construim pentru mâine, mâine este despre voi”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu.

Progresul și dezvoltarea tinerilor medici din punct de vedere profesional, accesul nelimitat la informații și o pregătire temeinică în hematologie reprezintă un obiectiv important, a subliniat președintele SRH.

”Dorim ca aceste lucruri să se întâmple pentru fiecare dintre dumneavoastră, indiferent de centrul de pregătire, dorim o uniformizare a procesului de pregătire profesională. În această direcție, cel mai scurt drum este integrarea în procesul educațional al Societății Europene de Hematologie și noi sprijinim puternic accesul vostru la EHA campus, sursă foarte bună de material didactic în hematologia modernă, de asemenea ne dorim implicarea voastră în examenul European, un test pentru o pregătire autentică în hematologie”, a transmis prof. dr. Daniel Coriu.

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din  Timișoara, prof. univ. dr. Octavian Crețu, a subliniat, în cadrul evenimentului, importanța pregătirii studenților de astăzi, medicii de mâine.

”Cunoașterea este cel mai important bagaj pe care îl transportăm cu noi în viață, este singura mare valoare pe care o avem și cu care rămânem. Ați ales o specialitate grea, o specialitate în care veți vedea multă suferință, multă durere și de aceea, pe lângă dorința de aliniere la toate standardele europene, nu trebuie să pierdeți din vedere că omul este o ființă. Astfel, pe lângă partea științifică de cunoaștere, mai este nevoie de empatie și, de multe ori, de intuiție. (…) Medicul, pe lângă partea profesională, trebuie să fie și un intelectual complex. De aceea formarea dumneavoastră în paralel trebuie să fie a unui intelectual complex, care își are baza cunoașterii în tradițiile naținunii din care vine, în credința națiunii din care vine, în știința profesiei pe care o practică și atunci nu se va apleca la orice val, la orice vânt, trecător de altfel, care se va abate asupra societăților și nu îl va deturna niciodată de la esența lucrurilor pe care trebuie să le facă”, a declarat prof. univ. dr. Octavian Crețu.

Prof. univ. dr. Bogdan Timar, decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din  Timișoara, a atras atenția asupra impactului major pe care patologia hematologică îl are asupra întregului sistem public de sănătate din România, dar și la nivel mondial, ”o patologie emergentă, care capătă din ce în ce mai mult teren și care, cu siguranță, are o implicație din ce în ce mai mare”.

”Forumul Tinerilor Medici Hematologi este un eveniment foarte important, nu doar prin prisma conținutului științific, teoretic și practic, ci și prin faptul că știm că o construcție sustenabilă trebuie să se sprijine pe o fundație puternică. Într-o construcție de viitor, tinerii medici reprezintă această fundație. Știm cu toții impactul major asupra sănătății publice pe care îl are patologia hematolgică. De altfel, în cadrul Facultății  de Medicină din Timișoara, am conștientizat acest aspect și am încercat să ne raliem la această tendință, motiv pentru care anul acesta în planul de învățământ de la Facultatea de Medicină numărul de ore de curs de hematologie s-a dublat față de cel de anul trecut. Totodată, în momentul de față numărul de ore de pregătire în hematologie în cadrul Facultății  de Medicină din Timișoara, incluzând și disciplina opțională de Patologie Hematologică Translațională, este cel mai mare din toate planurile de învățământ din țară, atingând un numar de 84 de ore de pregătire în hematologie”.

De asemenea, prof. univ. dr. Daniel Lighezan, prorector didactic al Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din  Timișoara, a subliniat că devotamentul și iubirea față de pacient trebuie întregite de empatia față de acesta.

”Empatia este un element extrem de important pe care noi ar trebui să îl avem atunci când suntem în fața pacientului. Acest Forum reprezintă o oportunitate pentru tinerii noștri medici să învețe cât mai multe, să cunoască cât mai multe aspecte ale acestei patologii. (…) La Universitatea de de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din  Timișoara am reușit să introducem, ca disciplină opțională, Medicina Transfuzională. Mai mult decât atât, am introdus și o materie facultativă care se numește Hemostaziologie”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Lighezan.

Forumul Științific Național al Tinerilor Medici Hematologi, ajuns, anul acesta, la cea de-a doua ediție, s-a desfășurat în format fizic. În 2021, prima ediție a evenimentului s-a desfășurat în format online.

Conceptul ceremoniei oficiale a Forumului Științific Național al Tinerilor Medici Hematologi a fost realizat și implementat de Sănătatea Press Group.

Articolul precedentVaccinurile specifice împotriva Omicron pot creşte nivelul de protecţie când sunt utilizate ca rapel
Articolul următorMonitorul Oficial a publicat Strategia multianuală pentru dezvoltarea resurselor umane în sănătate 2022-2030