CNCAV: Diferențele între vaccinul Pfizer BioNTech și Moderna

0
406

Începând de astăzi, în România se administrează atât vaccinul anti-COVID-19 Pfizer BioNTech cât și cel dezvoltat de Moderna.

Tehnologiile pe care sunt dezvoltate cele două vaccinuri

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate  de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu, explică CNCAV.

Care este eficiența celor două vaccinuri?

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași, vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) având o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, iar vaccinul Moderna o eficacitate de 94,1%. Potrivit CNCAV, pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Nici protecția pe termen lung nu este cunoscută până în prezent.

Care este vârsta de la care se pot administra cele două vaccinuri?

Vaccinul Pfizer BioNTech este aprobat pentru utilizarea începând cu 16 ani, iar vaccinul Moderna pentru utilizarea începând cu 18 ani.

Pot fi administrate vaccinurile în sarcină și în alăptare?

Nu există până acum studii pe femeile gravide și pe cele care alăptează, dar studiile preclinice nu arată că ar exista efecte dăunătoare asupra fertilității, sarcinii sau a fătului. Nu este cunoscut dacă vaccinul influențează alăptarea. Însă, conform EMA, nu există riscuri raportate în legătură cu alăptarea. Atât în sarcină, cât și în alăptare se recomandă consultarea prealabilă a medicului pentru a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale.

Câte doze trebuie administrate și în ce fel?

Atât vaccinul de la Pfizer cât și cel de la Moderna necesită să fie administrate în două doze. Astfel, rapelul pentru serul Pfizer BioNTech trebuie făcut la o distanță de 21 de zile de la prima doză, în timp ce pentru serul Moderna rapelul se face la o distanță de 28 de zile.

Care sunt reacțiile adverse?

Reacțiile adverse sunt de obiceo ușoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente reacții sunt: durere în braț, durere la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici. De precizat că aceste reacții apar ca urmare a stimulării sistemului imun și trec spontan. Conform informării CNCAV, aceste reacții apar mai frecvent la tineri și după administrarea rapelului.

Articolul precedentHotărârea pentru modificarea Normelor metodologice a Legii privind combaterea ambroziei, publicată în Monitor
Articolul următorEXCLUSIV Biolog pr.genetică „Marius Nasta”: Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 ar putea deveni anuală