23 iulie, Ziua Mondială a Sindromului Sjogren. Boala apare adesea concomitent sau imită alte boli

0
118
Foto: totuldespremame.ro

Ziua Mondială a Sindromului Sjogren este marcată anual pe 23 iulie, fiind aleasă pentru a comemora nașterea lui Henrik Sjogren, oftalmologul suedez care a descris pentru prima data acest sindrom, în 1933.

Astfel, anual, pe 23 iulie, au loc în întreaga lume evenimente dedicate Sindromului Sjogren, pentru creșterea gradului de informare și conștientizare a opiniei publice, precum și pentru strangere de fonduri pentru cercetare.

Sindromul Sjögren este o boală sistemică și simptomele sale debilitante sunt resimțite pe tot parcursul vieții. Deși simptomele primare ale sindromul Sjögren sunt ochii uscați, gura uscată, oboseala și durerea articulară, Sjögren poate provoaca disfuncția altor organe, afectând rinichii, sistemul gastrointestinal, vasele de sânge, plămânii, ficatul, pancreasul și sistemul nervos. De asemenea, pacienții prezintă un risc mai mare de a dezvolta limfom. Femeile au de nouă ori mai multe șanse să dezvolte Sjogren decât bărbații, iar diagnosticul se pune de obicei în jurul vârstei de 40 de ani, potrivit sjogren.ro.

Potrivit aceleiași surse, pacienții cu Sjögren se simt adesea înțeleși greșit, deoarece majoritatea simptomelor debilitante nu sunt vizibile și boala nu este diagnosticată la timp, în mare parte din cauza necunoașterii.

Din păcate, deoarece simptomele diferă de la o persoană la alta, iar boala apare adesea concomitent sau imită alte boli, cum ar fi lupusul, artrita reumatoidă, alergiile,scleroza multiplă și chiar menopauza, Sindromul Sjögren este adesea diagnosticat greșit sau e trecut cu vederea. De obicei, durează trei ani, și uneori mult mai mult, pentru a obține diagnosticul de Sjogren, din momentul aparitiei simptomelor.

Reumatologii sunt cei care au responsabilitatea principală pentru gestionarea sindromului Sjögren, dar unii pacienți sunt tratați de specialiști precum oftalmologi, stomatologi și alții, în funcție de complicațiile pacientului, în timp ce se pierde din vedere imaginea de ansamblu a bolii.

Pentru a marca Ziua Mondiala Sjögren, organizația Sjögren Europe a lansat o campanie pentru creșterea conștientizării fața de această boală invizibilă și greu de diagnosticat, care este una dintre cele mai răspândite, dar și mai puțin cunoscute boli autoimune, potrivit sjogren.ro.

Ca boală sistemică, simptomele pot rămâne constante sau se agravează în timp, neexistând un singur mod de progresie a bolii și acest lucru poate fi o provocare pentru pacienți și medicii lor.

Potrivit reprezentanților sjogren.ro, diagnosticul precoce și tratamentele adecvate sunt importante deoarece pot preveni complicațiile grave și îmbunătățesc considerabil calitatea vieții unui pacient.

De asemenea, în prezent, nu există un tratament care sa vindece sindromul Sjögren, dar sunt disponibile medicamente pe baza de prescripție pentru ochii uscați și gura uscată, precum și produse eliberate fără rețetă pot fi utilizate pentru a atenua diferitele tipuri de uscăciune. Totodată, sunt disponibile medicamente imunosupresoare pentru a trata simptomele grave ale organelor interne, iar noi tratamente sunt în faza de cercetare.

Articolul precedentAparat de ultimă generație pentru diagnosticul molecular rapid, la Spitalul „Dr.Victor Babeș” Timișoara
Articolul următorUngaria a decis să facă obligatorie vaccinarea anti-COVID-19 pentru cadrele medicale