Ziua Mondială a Creierului, marcată în fiecare an la 22 iulie

0
39

În fiecare an, la 22 iulie, este marcată Ziua Mondială a Creierului. În acest an, tema este dedicată creșterii gradului de conștientizare pentru scleroza multiplă.

Scleroza multiplă este o boală progresivă, care afectează sistemul nervos central și care este diagnosticată, de obicei, la adulții tineri, care au vârsta cuprinsă între 20 si 40 de ani. Totusi, afecțiunea se poate declanșa oricând între 15 și 60 de ani.

Termenul de „scleroză multiplă” se referă la mai multe zone de cicatrizare – scleroza propriu-zisă, care rezultă din distrugerea tecii din jurul nervilor. Această distrugere se numește demielinizare. Uneori și fibrele nervoase care trimit mesajele (axonii) sunt afectate. În timp, creierul se poate micșora (atrofie cerebrală) din cauza deteriorarii axonilor.

Ad in title

Boala evoluează, de regulă, printr-o alternanță de perioade de sănătate relativă cu episoade de agravare a simptomelor – prin puseuri sau recidive. Persoanele afectate pot experimenta probleme de vedere și senzații anormale, iar mișcările pot fi lente și imprecise, cu afectarea coordonării.

Diagnosticul se bazează pe simptomatologie, rezultatele examenului clinic și imagistică, prin rezonanță magnetică.

Tratamentul include corticosteroizi, medicamente care ajută la reducerea inflamației și temporizarea deteriorării tecilor de mielină de către sistemul imunitar, precum și medicamente adjuvante, pentru ameliorarea simptomelor. De multe ori, tulburarea se agravează lent, influențând direct calitatea vieții pacientului.

În condițile unei bune gestionări terapeutice, boala nu afectează întotdeauna durata de viață, cu excepția cazului în care tulburarea este foarte severă, însă lipsa tratamentului adecvat sau amânarea pot duce la imobilizarea în scaun cu rotile, la incapacitatea de autointreținere, precum și la scăderea speranței de viață, cu 7-10 ani.

Boala este oarecum mai frecventă în rândul femeilor și este rară la copii.

Statisticile arată că, la nivel mondial, sunt aproximativ 2,8 milioane de persoane de toate vârstele afectate de scleroza multiplă.

Articolul precedentGCS: 78  cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și patru decese, în ultimele 24 de ore
Articolul următorCancelarul Angela Merkel, îngrijorată de dinamica ”exponențială” a noilor cazuri de COVID-19 din Germania