VIDEO Conf. dr. Irina Strâmbu, despre fibroza pulmonară: cauze, diagnostic și tratament

0
567

 

Conf. Dr. Irina Strâmbu, Șefa Secției Clinice Pneumologie V a Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, a vorbit, pentru Sănătatea TV și RoHealth Review, despre fibroza pulmonară.

”Vorbim despre un grup de boli. Fiecare în parte este destul de rară, sunt boli care afectează plămânii în ansamblul lor și pot avea o evoluție variată, în funcție de etiologie, în funcție de ce tip de boală este. Cea mai severă dintre aceste boli este fibroza pulmonară idiopatică, este o afecțiune a cărei cauză nu se cunoaște, nu se știe ce anume declanșează profcesul fibrotic din plămâni. Boala are un caracter progresiv, progresează lent către cicatrizarea plămânilor, începând din periferie, ceea ce induce o invaliditate a pacienților, o reducere a capacității respiratorie, reducerea oxigenului din sânge și poate să ducă și la moarte precoce. În lipsa tratamentului, fibroza pulmonară idiopatică poate să ducă la deces în 4-5 ani”, a declarat Conf. Dr. Irina Strâmbu.

Fibroza pulmonară idiopatică este o afecțiune subdiagnosticată în România.

”O incidență a bolii similară cu țările europene sau cu Cehia, spre exemplu, ne-ar face să avem în România 1500-2000 de pacienți, iar noi avem aproximativ 200 de pacienți aflați pe tratament. Deci, boala este sever subdiagnosticată”, a explicat Conf. Dr. Irina Strâmbu.

Care sunt simptomele și factorii de risc ai fibrozei pulmonare? Ce complicații pot să apară? Care sunt provocările cu care se confruntă atât medicicii, cât și pacienții în gestionarea acestei afecțiuni? Ce probleme și provocări a adus pandemia de COVID-19 pentru pacienții cu fibroză pulmonară? Sunt întrebări la care ne-a răspuns Conf. Dr. Irina Strâmbu, Șefa Secției Clinice Pneumologie V a Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București.

Articolul precedentOPS: Creştere dramatică a cazurilor de COVID-19 în Cuba
Articolul următorEXCLUSIV Dr. Miljana Grbic, șefa Biroului OMS pentru România, și-a încheiat mandatul